Een lichtgewicht slaapzak nodig? Hier moet je op letten!

Ga je binnenkort roadtrippen of wildkamperen? Dan heb je waarschijnlijk ook een goede slaapzak nodig! En wat is er beter dan een slaapzak die zo licht is dat je nauwelijks merkt dat je hem bij je hebt! Deze lichtgewicht slaapzakken zijn daarom ontzettend handig voor verschillende soorten reizen. Een lichtgewicht slaapzak weegt namelijk altijd minder dan 1,5 kg. Hierdoor hoef je er overdag niet mee rond te sjouwen en lig je er ‘s nachts toch heerlijk en comfortabel bij. Ook is een lichtgewicht slaapzak zeer compact, waardoor hij perfect in je backpack past!

Hoe komt zo een slaapzak eigenlijk licht van gewicht? Gaat dat niet ten koste van de kwaliteit? En welke slaapzak is geschikt voor de omstandigheden waarin jij komt? Het is goed om te kijken welke slaapzak het beste bij jou past!

Lichtgewicht slaapzak voor verschillende seizoenen

Belangrijk is dat een lichtgewicht slaapzak is aangepast aan de temperatuur waarin jij terechtkomt. Er worden 3 soorten slaapzakken onderscheiden:

  • zomer
  • voorjaar/herfst
  • winter.

Omdat elk seizoen een andere nachttemperatuur met zich meebrengt, bepaal je aan de hand daarvan met welke lichtgewicht slaapzak je er comfortabel genoeg bij ligt. Ze noemen dit ook wel de comforttemperatuur. Dat is een getalwaarde dat op de slaapzak of slaapzakhoes staat en aangeeft met welke temperatuur de meeste mensen het warm genoeg hebben in die slaapzak. Zo heeft een zomer lichtgewicht slaapzak een hogere comfortwaarde dan een winter lichtgewicht slaapzak.

Verschillende modellen van een lichtgewicht slaapzak

Als je een lichtgewicht slaapzak kiest, zijn er verschillende formaten te koop. Zo kan je kiezen uit de twee meest voorkomende modellen:

  • een mummiemodel
  • een dekenmodel.

Mummiemodel

Een mummie slaapzak is bedoeld voor koude temperaturen. Deze speciale vorm sluit net zoals een echte mummiekist nauw aan het lichaam. Daardoor blijft het in de slaapzak lekker warm. Ook heeft een mummie slaapzak een capuchon met touwtjes erin die je aan kan trekken, zodat het je hoofd omsluit en daardoor verlies je ook minder warmte. Doordat een mummieslaapzak vaak wordt gemaakt van synthetisch materiaal, weegt het bijna niks en kan je het klein opvouwen.

Dekenmodel

Stel je wilt juist de zon opzoeken, dan is een dekenslaapzak meer iets voor jou. Deze is erg breed waardoor je lekker de ruimte hebt en dat maakt het ook geschikt voor warmere temperaturen. Deze slaapzak is wel wat zwaarder dan een mummie-formaat, maar er zijn ook zeker lichtgewicht dekenslaapzakken. Wat erg handig en uniek is aan dit soort slaapzakken, is dat hij ook als een lichtgewicht tweepersoonsslaapzak kan dienen. Dit doe je door 2 eenpersoonsslaapzakken aan elkaar te ritsen en voilà: een tweepersoonsslaapzak! Wanneer jij en je partner tijdens het zomerkamperen onverwachts een koude nacht moeten doorbrengen, is dit de perfecte oplossing!

Materiaal van een lichtgewicht slaapzak

Door de vulling en het stof waarvan de binnen- en buitenkant van een slaapzak is gemaakt, kan een slaapzak worden aangepast, zodat hij comfortabel is bij verschillende temperaturen.

De vulling

De vulling dient als isolatie tussen de binnen- en buitentijk van de slaapzak. Er zijn verschillende soorten vullingen:

  • dons
  • synthetische vulling (nep-dons)

Dons

Een warme lichtgewicht slaapzak bevat meestal dons als vulling. Dons heeft dus een hoge isolatiewaarde. Ook is dons het lichtste materiaal om als vulling te gebruiken. En doordat het goed samendrukbaar is, kan de slaapzak compact worden opgevouwen. Daardoor is zo een slaapzak erg geschikt tijdens het winterkamperen. Maar ook als trekking lichtgewicht slaapzak is dit erg gemakkelijk.


Synthetische vulling

Een vulling van synthetisch materiaal is eigenlijk nagemaakt dons. In vergelijking droogt synthetisch vaak sneller dan dons. Synthetisch isoleert met vochtige weersomstandigheden daarom ook beter dan dons. Bovendien is een slaapzak met synthetische vulling goedkoper dan eentje met een donzen vulling. Maar als je wilt gaan voor het lichtste van het lichtste, dan kan je beter kiezen voor een slaapzak met een donzen vulling.

De binnen- en buitentijk

Synthetische materiaalsoorten lichtgewicht slaapzak

Naast een synthetische vulling, bestaat een lichtgewicht slaapzak vaak ook uit een synthetische stof voor de binnen- en buitentijk. Dus synthetisch kan onderscheiden worden in 2 materialen:

  • de binnen-/buitentijk
  • de vulling.

Synthetische binnen- en buitentijk

Een synthetische slaapzak biedt als voordeel dat het erg licht is. Ook stoot de buitenkant het vocht en vuil goed af. Doordat het vocht goed wordt afgestoten, droogt deze slaapzak ook weer snel. Maar een nadeel is dat synthetisch niet goed ademt en ook wordt deze stof aan de binnenkant van de slaapzak als minder prettig ervaren in aanraking met de huid.

Katoenen binnen- en buitentijk

Een oplossing daarvoor is om een katoenen slaapzak aan te schaffen, maar zo’n slaapzak die vanbinnen en vanbuiten geheel van katoen is, is niet licht van gewicht. Ook daar is een oplossing voor bedacht, namelijk een combinatie van synthetisch materiaal en katoen. Zo heb je toch het lichte gewicht én een stof die lekker aanvoelt aan de huid. Het katoen zit namelijk aan de binnenkant en de synthetische stof zit dan uiteraard aan de buitenkant. Bovendien is hij vuil afstotend, compact verpakt en hij droogt snel. De nadelen van deze slaapzakken zijn dat het minder ademend is dan een slaapzak met een katoenen binnen- én buitentijk en het is toch nog zwaarder dan wanneer je een geheel synthetische slaapzak neemt.

Om het even samen te vatten: een lichtgewicht slaapzak heeft een binnen- en buitentijk en een vulling. De binnen- en buitentijk kan bestaan uit katoen of synthetisch materiaal of een combinatie hiervan. De vulling bestaat uit dons of een synthetische vulling.

Door verschil in deze materialen, kan je een lichtgewicht slaapzak aanschaffen die past bij de weersomstandigheden waarin jij hem gaat gebruiken. 

Jouw keuze in een lichtgewicht slaapzak!

Nu je het verschil weet in seizoensslaapzakken, model en materiaal, kan je een goede keuze maken. Zo kan jij jouw ideale lichtgewicht slaapzak kopen om mee te trekken of om jouw warme winterslaapzak aan te schaffen die ook nog eens erg licht is. Het materiaal waarvan de slaapzak is gemaakt, is zorgvuldig uitgekozen en getest, zodat je zeker weet dat de kwaliteit hoog ligt. Daarom heb jij binnenkort de beste lichtgewicht slaapzak in bezit en geen kat in de zak gekocht!

Gerelateerde artikelen

Ontdekken

Roadtrip door Europa maken? De ultieme gids

Een roadtrip door Europa is een avontuurlijke en spannende manier om het continent te...

De beste opvouwbare campingstoelen van 2023

Een opvouwbare campingstoel is de perfecte aanvulling op je kampeeruitrusting. Of je nu gaat...

De beste lichtgewicht voortent van 2023

Wanneer je met een camper of caravan op vakantie gaat, is het ontzettend fijn...

Beste e-reader voor op vakantie in 2023

Het laatste wat handig is om mee te nemen op lichtgewicht vakantie, is een...

Beste dagtent van 2023

Tijdens het kamperen heb je natuurlijk een overvloed aan ruimte om je heen om...

6x bijzonder overnachten in Nederland in 2023

Heb jij ooit weleens in een boomhut geslapen? Of wat dacht je van een...

Populaire cateogorieën