Op zoek naar een opblaasbare tent? Dit moet je weten!

Als je wil gaan reizen met zo min mogelijk gewicht, dan ben je vast ook wel op zoek naar een lichtgewicht tent. In deze blog ga ik allerlei verschillende opblaasbare tenten voor jou onderzoeken, zodat jij kunt bepalen welke tent jij het best mee kunt nemen op reis. Maar voordat ik daarmee begin, vraag jij je misschien af wat een opblaastent nou precies is.

Een opblaastent is in principe hetzelfde als een normale tent en ziet er ook hetzelfde uit. Het enige verschil is dat bij een opblaastent de tentstokken zijn vervangen door luchtslangen. Die luchtslangen pomp je vol met lucht, waardoor de tent overeind blijft staan.

Verschillende materialen opblaasbare tent

Opblaastenten zijn er in verschillende soorten materialen, en ze hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen. Ik zet ze even voor je op een rijtje zodat jij kunt bepalen welke stof jij het best vindt.

  • Opblaastent polykatoen

Polykatoen, ook wel polycotton genoemd, is, zoals je het misschien al kon raden, een samenstelling van katoen en polyester. Deze stof is erg duurzaam en gaat lang mee. Het mengen van katoen en polyester heeft ervoor gezorgd dat grotendeels de voordelen van deze stoffen worden meegenomen, zoals de luchtigheid van het katoen en de mogelijkheid om de stof te kleuren van het polyester. Polykatoen krimpt niet en blijft dankzij de luchtigheid van het katoen fris in de tent en wordt het niet snel benauwd.

Er zijn echter ook nadelen aan polykatoen. Grote hoeveelheden van polyester kunnen allergische reacties veroorzaken, hoewel dat niet zo snel zal gebeuren, en door ophoping van statische elektriciteit trekt het polykatoen veel stof en mechanisch afval (haren, bijvoorbeeld) aan. Dit zijn echter geen grote nadelen die je zullen storen tijdens je reis.

  • Opblaasbare tent katoen

Katoen is een zware stof, vergeleken met polyester. Daarom wordt katoen vaak alleen in opblaasbare tenten gebruikt in combinatie met polyester (polykatoen). Vanwege het gewicht wordt katoen vaak alleen gebruikt voor een lang verblijf op een camping of iets dergelijks. Toch ga ik wel even de voor- en nadelen van katoen opnoemen.

Zoals ook genoemd onder het vorige kopje, is katoenen stof luchtig en ademt het goed. Bovendien is katoen goed bestand tegen U.V.-straling. U.V.-straling is de straling die de zon afgeeft waardoor je kunt verbranden. Samen met de luchtigheid van de stof maakt katoen een goede kandidaat voor zomertenten. Naast deze voordelen heeft katoen ook nog eens een lange levensduur.

Toch zijn er ook nadelen. De grootste daarvan is de grote kans op schimmelvorming. Daardoor is het heel erg belangrijk dat als je deze tent meeneemt op reis, je hem heel goed inpakt om die schimmelvorming te voorkomen. Het wordt ook aangeraden om je opblaasbare katoenen tent om de paar jaar te laten behandelen (ook wel impregneren genoemd).

  • Opblaasbare tent polyester

Als laatste zijn er nog polyester opblaastenten. Polyester is erg goed geschikt voor korte kampeervakanties. Ook wordt er vaak mee rondgetrokken. Polyester is goedkoop in vergelijking met katoen en polycotton. Als je bijvoorbeeld student bent die kort wil gaan rondtrekken, is polyester waarschijnlijk de beste keuze. Deze stof is namelijk erg licht en dun, en dus makkelijk mee te nemen in een backpack. En al mocht het geregend hebben, dan droogt de tent zeer snel op. Hoewel deze stof erg geschikt klinkt, zijn er ook een aantal nadelen.

De stiknaden van polyester tenten zijn standaard niet waterdicht. In de fabriek worden ze dan vaak aan de binnenkant getapet, maar dat is lastiger in de buurt van bijvoorbeeld ritsen, en daarom kan polyester zorgen voor waterlekkage in je oppomptent. Het kan bovendien ook erg warm worden in de zomer en is, in tegenstelling tot katoen, niet goed bestand tegen U.V.-straling. Polyester heeft daarnaast ook geen lange levensduur, namelijk maar 10-20 gebruiksweken.

Verschillende formaten opblaastent

Nu we de verschillende materialen van opblaastenten hebben besproken, wil ik verder gaan met de verschillende formaten. Opblaasbare tenten, of in het Engels ook wel ‘inflatable tents’ genoemd zijn er namelijk in allerlei maten. Dit kan gaan van een éénpersoonstent tot een acht-persoonstent! Benieuwd naar de verschillende tenten? Bekijk hier onze keuze opblaasbare tenten.

  • Éénpersoons opblaastent

Als het gaat om een éénpersoonstent, zijn er over het algemeen twee mogelijkheden. Een pop-up tent, die gooi je als het ware op de grond, en die zet zichzelf grotendeels in elkaar. Enorm fijn als je twee linkerhanden hebt. En een opblaasbare tunneltent. Die kost ongeveer vijf minuten om in elkaar te zetten. Éénpersoonstenten zijn meestal compact gemaakt en ontworpen om makkelijk mee te nemen. Dat maakt deze tent geschikt voor backpacken bijvoorbeeld.

  • Tweepersoons opblaastent

De tenten voor twee personen zijn eigenlijk niet heel anders dan éénpersoonstenten. Deze zijn er namelijk ook in pop-up en opblaas-vorm. De opblaasbare tenten hebben dan meestal niet veel luchtslangen nodig om overeind te blijven staan. Deze tent-maat is heel populair en komt in verschillende vormen en ontwerpen. De één heeft een voortent, en de ander weer extra verduistering. Bij dit formaat zul je snel een tent vinden die het best bij jou past.

  • Opblaasbare tent 4 personen

Als je gezellig met je gezin wilt gaan kamperen, dan ben je al gauw op zoek naar een grotere maat zoals deze. Hoewel de titel vaak aangeeft dat het voor vier personen is, is het waarschijnlijk alleen comfortabel met drie personen, of bijvoorbeeld twee volwassenen met twee kleine kinderen. Als je op vakantie wil met een beetje personal space moet je daar dus wel goed naar kijken.

Vierpersoons tenten worden overigens al gauw groot en zwaar, vergeleken met de één- en tweepersoons opblaastenten. Daarom is het niet helemaal haalbaar om deze grootte tent mee te nemen in je rugtas. Ook is de optie van pop-up tent niet meer ter sprake bij dit formaat. Als je bijvoorbeeld met een paar vrienden gaat kamperen dan zou het handiger zijn als ieder zijn eigen tent meeneemt.

Vaak hebben vierpersoons tenten twee slaapcabines. Er is dus wel sprake van een beetje privacy in deze tent.

  • 5 persoons opblaasbare tent

Een maatje groter dan de vierpersoons tent, is de vijfpersoons tent. De vijfpersoons tenten zijn ideaal voor complete gezinnen. Met twee of drie slaapcabines is er weer sprake van privacy in de tent en vaak zit er ook een grote leefruimte bij om binnen gezamenlijk te eten bijvoorbeeld. Maar hetzelfde probleem van de vierpersoons tent geldt hier: Het is groot en zwaar om mee te nemen. Niet geschikt voor een wandeling of op de fiets dus.

In dit formaat zit echter nog wel veel verschil van grootte en ruimtelijkheid. Er zijn wat compactere tenten, met slechts een kleine voortent, maar ook grote tenten met rechte wanden en een zij-ingang. Het is maar net wat je nodig hebt en fijn vindt.

  • Opblaasbare tent 6 personen

Naast de vijfpersoons tenten loopt het formaat van tenten nog op tot achtpersoons tenten. In deze tent-formaten is er sprake van heel veel leefruimte en maximaal vier slaapcabines. Als je met het gezin of een groep vrienden op vakantie gaat is er lekker veel ruimte.

Een opblaasbare voortent bij verschillende voertuigen

Als je op reis gaat met je caravan of camper bijvoorbeeld, dan ben je misschien ook wel op zoek naar een (opblaasbare) voortent. En gelukkig zíjn die er ook in opblaasbare vorm. Hoewel je met de camper of caravan waarschijnlijk niet persé op zoek bent naar een opblaasbare voortent, omdat je toch de ruimte hebt, kan het toch voordelen hebben.

Als je een normale voortent hebt, zitten er stokken bij. Je weet wel, die stokjes met een touwtje erdoorheen gerijgd. Dat kan soms best vervelend zijn om in elkaar te zetten, en daarvoor is een opblaasbare voortent ook een goede oplossing. Het enige wat je hoeft te doen is lucht in de luchtslangen pompen, en je neemt alleen een oppomp-apparaat mee in plaats van al die losse stokjes. Het is dus niet alleen minder om mee te nemen, maar ook minder gewicht.

Naast verschil in opzetten is er ook nog een verschil in formaat. Niet alleen is er verschil tussen voertuigen, maar ook verschil in bedekking van het voertuig. De ene voortent bedekt alleen de deur, en de ander bedekt het hele voertuig.

Opblaasbare tent opzetten

Nu heb je misschien deze hele tekst gelezen, en denk je: ‘Maar hoe zet je een opblaasbare tent nou eigenlijk op?’. Op die vraag ga ik nu een antwoord geven. Hoe zet je een opblaasbare tent op?

Dit kan per tent uiteraard een beetje verschillen, maar het komt op hetzelfde neer. De eerste stap is altijd: uitpakken. Je haalt de tent uit de zak of doos en legt het op de plek waar je de tent wil opzetten. Op die plek zet je de tent vast met haringen etc. in de grond. Dan koppel je het oppomp-apparaat aan de tent en opblazen maar!

Als je niet zo’n beeldend persoon bent, dan is hier nog een filmpje waarin ze de tent afbreken, en opbouwen.

Nu dat je al deze informatie in je hoofd hebt opgeslagen hoop ik dat je weet welke tent je nodig hebt voor jouw reis. Veel vakantieplezier! Benieuwd naar de verschillende opblaasbare tenten? Nu we de verschillende materialen van opblaastenten hebben besproken, wil ik verder gaan met de verschillende formaten. Opblaasbare tenten, of in het Engels ook wel ‘inflatable tents’ genoemd zijn er namelijk in allerlei maten. Dit kan gaan van een éénpersoonstent tot een acht-persoonstent! Benieuwd naar de verschillende tenten? Bekijk hier onze keuze opblaasbare tenten.

Gerelateerde artikelen

Ontdekken

Roadtrip door Europa maken? De ultieme gids

Een roadtrip door Europa is een avontuurlijke en spannende manier om het continent te...

De beste opvouwbare campingstoelen van 2023

Een opvouwbare campingstoel is de perfecte aanvulling op je kampeeruitrusting. Of je nu gaat...

De beste lichtgewicht voortent van 2023

Wanneer je met een camper of caravan op vakantie gaat, is het ontzettend fijn...

Beste e-reader voor op vakantie in 2023

Het laatste wat handig is om mee te nemen op lichtgewicht vakantie, is een...

Beste dagtent van 2023

Tijdens het kamperen heb je natuurlijk een overvloed aan ruimte om je heen om...

6x bijzonder overnachten in Nederland in 2023

Heb jij ooit weleens in een boomhut geslapen? Of wat dacht je van een...

Populaire cateogorieën