Met de auto naar Schotland

Is het altijd al je droom geweest om de prachtige steden en landschappen van Schotland te zien maar houd je niet van vliegen? Dan kan het ook anders! Steeds meer mensen doen de prachtige ervaring op van het reizen naar en door Schotland in hun eigen auto. Geen gedoe met vliegtuigen, autoverhuur of openbaar vervoer maar gewoon lekker rondrijden in het gemak van je eigen auto. Vandaag laten we zien hoe dit mogelijk is en geven we je de beste tips!

Met de boot naar Schotland

Om met je eigen auto in Schotland te komen, hoef je dus geen vliegtickets te kopen. Een overtochtje met de boot is dan wel noodzakelijk. Helaas kun je niet rechtstreeks van Nederland met de boot naar Schotland. Er zijn verschillende opties om in Engeland te komen met de boot, waarna je met de auto nog een stukje moet rijden voordat je de Schotse grens oversteekt. Ga je kamperen? Bekijk dan deze paklijst voor kamperen zodat je zeker weet dat je niets mist!

Optie 1IJmuiden naar Newcastle (16 uur)
Optie 2Rotterdam naar Hull (10 uur)
Optie 3Hoek van Holland naar Harwich (6,5 uur of 9,5 uur)

IJmuiden naar Newcastle

In IJmuiden kun je met de auto opstappen op de boot. Deze vaart rechtstreeks naar Newcastle waarna je nog maar 1,5 uur hoeft te rijden voordat je bij de Schotse grens bent. Dit is een goede optie wanneer je simpelweg zo snel mogelijk in Schotland met de auto wilt zijn. Op de boot naar Schotland kun je luxe overnachten met verschillende prijzen voor verschillende hutten. Ook je hond of je caravan mag mee!

Rotterdam naar Hull

Hierbij rijd je de boot op in Rotterdam. Deze 10-uurdurende tocht gaat naar Hull, waarvandaan je nog 3,5 uur moet rijden voordat je in Schotland bent. Ook op deze boot overnacht je altijd, hij vertrekt namelijk ’s avonds en in de ochtend kom je aan. Dit is een echte aanrader wanneer je ook nog wat wilt zien van de noord-Engelse kust.

Hoek van Holland naar Harwich

Deze boot kun je nemen voor overdag, dan duurt het 6,5 uur. Of je kunt de nachtboot nemen, dan ben je iets langer onderweg, namelijk 9,5 uur. Je komt dan in Harwich aan, dat ligt in Zuidoost-Engeland waarna je nog ongeveer 6 uur moet reizen voordat je in Schotland komt. Dat is ook de reden dat niet iedereen voor deze optie zal gaan. Wel is het een ontzettend mooie reis langs de kust van Engeland.

Eurotunnel

Een andere, laatste, optie is de Eurotunnel. Deze optie is niet voor je weggelegd als je claustrofobisch bent maar wel wanneer je snel zeeziek wordt! Het nadeel is wel dat deze Eurotunnel begint in Calais, Frankrijk. De tunnel zelf is 50 km lang en eindigt in Folkestone. Hiervandaan is het nog 6,5 uur rijden tot de Schotse grens. Dus als je ook nog wat Franse invloeden wilt mee pikken op je vakantie, is dit de perfecte optie voor jou!

Met de auto rijden in Schotland

Wanneer je dan in Schotland bent aangekomen, kan het autorijden nog best even wennen zijn. Ten eerste, je rijdt links! Wanneer je gewend bent om in Nederland dagelijks op de rechterweghelft te rijden, is dit echt wel even oefenen geblazen. Vooral bij rotondes en uitritten is het belangrijk goed op te letten.

Over het algemeen zijn de wegen in Schotland prima te berijden. Wel zien we op het platteland en buiten de steden dat de wegen wat smal kunnen zijn. Let dan ook goed op de borden met de woorden ‘passing place’, hier kun je namelijk een auto laten passeren zonder dat iemand de berm in hoeft te rijden. Ook is het niet gek als je even met de auto moet wachten op een groep overstekende of loslopende schapen. Het is dan simpelweg een kwestie van even geduld hebben en genieten van het Schotse landschap om je heen.

Tip: wanneer je weet dat je moeite hebt met links rijden, zorg dan dat je zo min mogelijk afleidingen hebt tijdens het rijden door Schotland. Zet de radio niet (hard) aan, en pak niet je telefoon erbij.

Met de auto naar Schotland: tanken

Tanken in Schotland is niet zo’n hele moeilijke klus. Daarnaast zijn er ook voldoende tankstations om als bestuurder je auto weer even vol te laden. Ondanks dat, raden we je toch aan om al wat zuidelijker te tanken. Het kan zomaar gebeuren dat je een wat afgelegen gebied in rijdt en je daar voor een paar uur lang geen tankstation zal tegenkomen. Daarnaast worden ook de brandstofprijzen steeds hoger naarmate je naar het noorden reist. In de meeste tankstations kun je gewoon betalen met pin, creditcard of contant.

Ben je van plan veel te gaan wandelen in Schotland? Lees hier onze blogs over de beste lichtgewicht wandelschoenen voor dames!

Hoe zit het met een elektrische auto?

Met een elektrische of een hybride auto kun je ook op een makkelijke en goedkope manier door Schotland rijden. Er zijn tegenwoordig ook veel oplaadpunten en er komen er steeds meer bij. Daarnaast is er een groot voordeel: in geheel Schotland kun je je elektrische auto gratis en voor niks opladen.

Let wel op, vooral op het platteland en de afgelegen gebieden zal je misschien niet zo snel een oplaadpunt tegenkomen. Laad je auto daarom altijd helemaal op wanneer je in een stedelijk gebied bent, voordat je het platteland intrekt.

Koplampstickers

Zoals we vertelden, in Schotland rijd je links. Als je met je eigen auto naar Schotland gaat, is het slim om speciale koplampstickers te gebruiken. Jouw Nederlandse auto rijdt namelijk altijd rechts en de koplampen schijnen dan ook minder die kant op. Wanneer dan op de linker weghelft rijdt, is dat zeer vervelend voor tegenliggers die dan verblind worden door jouw felle koplampen. Daarnaast is het in Schotland ook strafbaar. Gelukkig kan je dit oplossen door je koplampen gedeeltelijk af te plakken.

Gerelateerde artikelen

Ontdekken

Roadtrip door Europa maken? De ultieme gids

Een roadtrip door Europa is een avontuurlijke en spannende manier om het continent te...

De beste opvouwbare campingstoelen van 2023

Een opvouwbare campingstoel is de perfecte aanvulling op je kampeeruitrusting. Of je nu gaat...

De beste lichtgewicht voortent van 2023

Wanneer je met een camper of caravan op vakantie gaat, is het ontzettend fijn...

Beste e-reader voor op vakantie in 2023

Het laatste wat handig is om mee te nemen op lichtgewicht vakantie, is een...

Beste dagtent van 2023

Tijdens het kamperen heb je natuurlijk een overvloed aan ruimte om je heen om...

6x bijzonder overnachten in Nederland in 2023

Heb jij ooit weleens in een boomhut geslapen? Of wat dacht je van een...

Populaire cateogorieën