De beste tips voor winterkamperen

De naam verklapt het al, winterkamperen is het op pad gaan met je caravan, tentje of een andere middel om te kamperen in de wintermaanden! Kamperen in de koude maanden brengt stilte en rust met zich mee. Ook zijn er ontzettend veel mooie plekjes om te winterkamperen, maar wat is nou eigenlijk belangrijk om op te letten? Dat lees je in dit artikel!

Welke spullen neem je mee tijdens winterkamperen?

Voor winterkamperen heb je echt niet de duurste accessoires nodig, maar een aantal dingen die nu worden genoemd zijn wel handig om mee te nemen op jouw vakantie!

  • Een boor; een handboor of elektrische boor is altijd handig om bij je te hebben. Als de grond bevroren is komen je haringen zonder boor niet de grond in!
  • Warme schoenen; schoenen die warm en comfortabel zitten is een must have voor winterkamperen, niemand wil met koude voeten zitten!
  • Winterslaapzak; In de winteravonden kan de temperatuur erg dalen, hierdoor is het belangrijk dat je wel gewoon je slaap kan pakken. Om goed te kunnen slapen moet je het warm en comfortabel hebben, daarom is een winterslaapzak zeker. Geen overbodige luxe!
  • Thermoskan; De thermoskan kent iedereen, ontzettend handig als je gaat winterkamperen. Door de thermoskan bevriest je water, thee of koffie niet!

Winterkamperen met een caravan

Met een caravan op stap is al een stuk comfortabeler dan met een tent. In de wintermaanden met de caravan op stap is snel geregeld, maar op een paar dingen moet je op letten als je met de caravan op pad gaat.

Goede isolatie is een must have in een caravan, dus controleer voor je op vakantie gaat of de isolatie nog goed is, of dat je het nog moet invoegen in de caravan.  Als je goede isolatie hebt hoef je minder te stoken om warm te blijven. Isoleren kan heel makkelijk zijn, je kan bijvoorbeeld gewoon een extra vloerbedekking op de vloer leggen.

In de caravan heb je de luxe van een waterleiding, maar in de wintermaanden moet je hier goed op letten! Door de kou kan deze leiding bevriezen, dit moet je voorkomen. Dat doe je door de waterleidingen te beschermen met een vorstbeveiligingskabel of je bindt de waterleidingen aan de verwarmingsleidingen vast met een touw. Als je caravan beschikt over een spoeltoilet, kan je de bevriezing van het toilet voorkomen met zoutoplossing of antivries.

Ook het rijden in de sneeuw met een caravan is een uitdaging, zorg dus voor een sterke trekhaak. Door het gewicht van de caravan kan je voertuig een stuk makkelijker in de sneeuw blijven zitten. Dus als je de weg op gaat in een winterige omgeving moet je goed opletten!

Winterkamperen met een camper

De camper is de perfecte compagnon voor winterkampeerders. Het beschikt over ingebouwde verwarming en ventilatie. Hierdoor heb je warmte en geen klamme binnenruimte. Wel moet je deze leidingen en systemen goed in de gaten houden, want deze kunnen in de kou wel bevriezen.

Voortenten is een handig accessoire voor een camper die in de wintermaanden in de kou moet staan. Door een voortent aan je camper te plaatsen heb je meer bergruimte voor ski’s, natte schoenen en andere benodigdheden. Voor de luxere kampeerder is de voortent ontzettend handig.

Ook kan je thermomatten meenemen op je wintervakantie! Deze matten kunnen over kleine delen van de camper, zoals de zijruiten, maar er zijn ook thermomatten die je over de hele stuurcabine kan leggen. Hierdoor voorkom je dat je ramen moet krabben of dat de stuurcabine bevriest.

Winterkamperen met een tent

In een tent kamperen tijdens de wintermaanden, is dat niet alleen voor hardcore-kampeerders? Nee, zeker niet! Iedereen kan winterkamperen in een tent, maar het vergt wel iets meer voorbereiding dan de caravan of camper.

Natuurlijk moet je als eerst een geschikte camping of verblijfplaats vinden, want zeker niet alle campings zijn open in de koudste maanden van het jaar. Natuurlijk is het fijn om een sanitair gebouw met warmlopend water tot je beschikking te hebben, maar dat verschilt ook weer per camping.

Ook de keuze van de tent is een belangrijk. Er bestaan natuurlijk honderden soorten tenten, maar welke is handig voor winterkamperen? Het is in iedergeval belangrijk om een lichtgewicht tent mee te nemen.

winterkamperen tent

Veel tenten zijn geschikt voor winterkamperen, maar zorg er altijd voor dat het een goede ventilatie heeft. Je wil natuurlijk niet wakker worden in een natte, klamme tent.

Een tipi is ook ontzettend handig voor in de winter, als je dus de mogelijkheid hebt om een te huren, of misschien zelf te maken is het zeker een aanrader. Vaak beschikt een tipi over een kachel, en wie wil er nou geen warmte in de tent?!

Een andere handige tip is om altijd warm je slaapzak in te duiken! Als je koud je bed induikt, heb je vaak geen mogelijkheid om nog warm te worden. Als je voor het slapen gaan alvast warm bent, bijvoorbeeld door een work-out of een kopje warme thee, is het een stuk makkelijker om in slaap te vallen!

Locaties om te winterkamperen in Nederland

Je kan natuurlijk over de hele wereld winterkamperen, maar er springen altijd mooie en populaire plekken uit. Hier volgen een paar locaties in Nederland die vaak worden bezocht door winterkampeerders.

Natuurkampeerterrein Borger; Dit kampeerterrein ligt op de Hondsrug en is in bezit van Staatsbosbeheer. Deze plek ligt midden in het bos en daarom kan je mooie zonsopkomsten en rust vinden. Op dit terrein kan je stroomplaatsen en kampvuurplaatsen vinden.

Familiecamping De Vossenburcht; Deze camping is een van de beste wintercampings in Nederland. Op dit terrein is een luxe sanitair gebouw en je hebt ruime kampeerplekken met stroomvoorzieningen en er is beschikking tot een camperservicestation. Voor kinderen is dit een superleuke locatie! Je kan de slee mee nemen en een heerlijke boswandeling maken door bossen en heide.

Camping De Duinpan; deze wintercamping valt op, want deze locatie ligt in de duinen! Nederlandse stranden zijn in de winter een stuk rustiger en daardoor heb je de kans op een rustgevende wandeling langs de zee. Ook deze camping beschikt over een sanitair gebouw en de kampeerplekken hebben elektrische aansluiting met gratis Wi-Fi.

Camping Lauwersoog; Deze camping heeft een unieke locatie tussen het Nationaal Park Lauwersmeer en de Waddenzee. Deze locatie ligt aan de zee en hierdoor kan je het gevoel krijgen dat je alleen op de wereld bent, rust en stilte is daar te vinden.

Al met al is winterkamperen voor hardcore kampeerders, maar ook zeker voor beginners! Je kan voor verschillende kampeermogelijkheden kiezen en ook locaties zijn er genoeg. Dus wacht niet en ga op pad in de koude maanden!

Gerelateerde artikelen

Ontdekken

Roadtrip door Europa maken? De ultieme gids

Een roadtrip door Europa is een avontuurlijke en spannende manier om het continent te...

De beste opvouwbare campingstoelen van 2023

Een opvouwbare campingstoel is de perfecte aanvulling op je kampeeruitrusting. Of je nu gaat...

De beste lichtgewicht voortent van 2023

Wanneer je met een camper of caravan op vakantie gaat, is het ontzettend fijn...

Beste e-reader voor op vakantie in 2023

Het laatste wat handig is om mee te nemen op lichtgewicht vakantie, is een...

Beste dagtent van 2023

Tijdens het kamperen heb je natuurlijk een overvloed aan ruimte om je heen om...

6x bijzonder overnachten in Nederland in 2023

Heb jij ooit weleens in een boomhut geslapen? Of wat dacht je van een...

Populaire cateogorieën