Een lichtgewicht gasfles voor kamperen

Iets wat natuurlijk niet kan ontbreken wanneer je gaat kamperen, is een lichtgewicht gasfles. Of je nu voor een grote of een kleine gasfles gaat, je zult er eentje mee moeten nemen. Maar wanneer je probeert zo lichtgewicht mogelijk te reizen, kom je er waarschijnlijk snel achter dat zo’n gasfles daar niet echt bij helpt. Je zit al snel op de 5 of 6 kilo voor een enkele gasfles wat ervoor zorgt dat je al meteen rugpijn krijgt wanneer je eraan denkt. In deze blog vertellen we je hoe dit anders kan: namelijk met een lichtgewicht gasfles.

Wat is een lichtgewicht gasfles?

Eigenlijk verklapt de naam het al, een lichtgewicht gasfles is namelijk een gastank die een stuk lichter is dan de gemiddelde gasfles. Wanneer je gaat kamperen is dit natuurlijk handig omdat je zo minder bagage hebt en je misschien meer andere dingen kan meenemen. Het grote voordeel van een lichtgewicht gasfles is dat ze nog wel dezelfde hoeveelheid gas met zich mee kunnen dragen. Zo kom je niet opeens voor verrassingen te staan wanneer na twee dagen je gas op is. Dus ook al is je lichtgewicht gasfles misschien een kleine gasfles, hij voldoet alsnog aan al je eisen.

Wil je nu weten hoe je in het algemeen lichtgewicht kan reizen? Lees dan hier onze blog over hoe jij je koffer zo licht mogelijk kan maken.

Gewicht van een lichtgewicht gasfles

Hoeveel een gasfles weegt, hangt natuurlijk af van de inhoud. Wel is er een algemene regel dat hoe groter je je lichtgewicht gasfles koopt, hoe lichter de gasfles in vergelijking is met een stalen gasfles. Wanneer je bijvoorbeeld een gevulde gasfles koopt van 8,8 kilo, dan loop je een voordeel van 3 kilo aangezien een stalen gasfles dan al minstens 11,8 kilo had gewogen. Maar wanneer je een grote gasfles koopt, eentje van 15,3 kilo gevuld, dan loop je zelfs met 11 kilo minder rond omdat een normale grote gasfles dan al minstens 26,3 kilo had gewogen. Zo zie je wat een voordeel je kunt halen met een lichtgewicht gasfles.

Afmetingen van een lichtgewicht gasfles

Hoe groot je lichtgewicht gasfles is, hangt ook van welke afmetingen je kiest. Deze afmetingen hangen vaak samen met het gewicht maar alsnog is het slim om hier even naar te kijken. Zo heeft bijvoorbeeld een gasfles van 33 kilo ongeveer een afmeting van 31,4 cm bij 128 cm.

Wat maakt een lichtgewicht gasfles nu zo licht?

Misschien denk je, hoe kan het nu dat zo’n gasfles zoveel minder weegt? Allereerst is het formaat van een lichtgewicht gasfles kleiner dan een normale fles maar het gewicht zit hem vooral in het materiaal van de gastank. Een normale gastank is vrijwel altijd van staal gemaakt en staal is een materiaal dat bekend staat om zijn zware gewicht. Lichtgewicht gasflessen zijn vaak gemaakt van kunststof in plaats van staal waardoor de gasflessen gelijk een stuk lichter worden.

Wat zijn de voordelen van een lichtgewicht gasfles?

Een groot voordeel is natuurlijk het gewicht, zoals we net al bespraken. Maar er zijn ook nog meer voordelen om voor een lichtgewicht gasfles te kiezen.

  • Duurzaam

Het gebruik van een lichtgewicht gasfles is duurzamer omdat veel kunststofgasflessen recyclebaar zijn en ook de CO2-compensatie van de gasfles groen is. Hierdoor help je mee aan het milieu en houd je jouw kampeervakantie CO2-neutraal.

  • Transparant

Veel lichtgewicht gasflessen zijn voor een deel of helemaal transparant. Dit is ontzettend handig omdat je zo kunt zien hoeveel propaan er nog in de gasfles zit. Omdat je het op deze makkelijke manier kunt bijhouden, kun je beter voorkomen dat je zonder gas zit halverwege de vakantie.

  • Klein formaat

Een lichtgewicht gasfles heb je natuurlijk in alle formaten maar over het algemeen is een lichtgewicht gasfles klein in vergelijking met een normale gasfles. Deze neemt dus ook minder ruimte in beslag.

  • Geen roest

Doordat de lichtgewicht gasfles niet van staal is gemaakt maar van kunststof, heb je ook niet dat je gasfles gaat roesten. Dit kan namelijk zeer vervelend zijn en lelijke vlekken opleveren op bijvoorbeeld je caravan of je boot. Een lichtgewicht gasfles lost dat probleem ook gelijk voor je op.

Veiliger dan een stalen gasfles

Omdat de meeste lichtgewicht gasflessen een nieuwer model hebben, zijn ze beter bestendigd tegen ongecontroleerd ontploffingsgevaar. Er wordt voorkomen dat er een ontploffing ontstaat bij open vuur omdat het systeem in de lichtgewicht gasfles gecontroleerd gas vrij laat. Daardoor is het onmogelijk dat je per ongeluk een explosie veroorzaakt met je gasfles. Ben je van plan in de winter te gaan kamperen? Lees dan hier onze beste tips voor winterkamperen.

ARBO-norm en MVO

Over veiligheid gesproken, ook de lichtgewicht gasflessen die er verkrijgbaar zijn, moeten voldoen aan de ARBO-norm en de MVO. Dus wanneer je op zoek gaat naar een lichte gasfles is dit iets waar je je geen zorgen over hoeft te maken.

Tips bij het kopen van een lichtgewicht gasfles

Wanneer je dan eindelijk klaar bent om een lichtgasfles te kopen, hebben wij hier nog wat allerlaatste tips voor je.

  1. Kijk of je je gasfles liever wilt kopen of wilt huren en welke optie voor jou voordeliger is.
  2. Let op statiegeld. Soms kun je nog best een leuk bedragje terugkrijgen voor het inleveren van je gasfles.
  3. Schat van tevoren in welke afmetingen je nodig gaat hebben voor je lichtgewicht gasfles of vraag een medewerker in de winkel om hulp.
  4. Let op waar je je gasfles kunt inwisselen. Als je op vakantie naar Frankrijk gaat, let er dan ook op dat je deze daar kunt inwisselen.
  5. Zorg ervoor dat de lichtgewicht gasfles van jouw keuze aansluit bij de installatie in jouw caravan, camper of boot.
  6. Veiligheid boven alles. Zorg dat je goed de veiligheidsvoorschriften leest voor het aanschaffen van je lichtgewicht gastank.

Gerelateerde artikelen

Ontdekken

Roadtrip door Europa maken? De ultieme gids

Een roadtrip door Europa is een avontuurlijke en spannende manier om het continent te...

De beste opvouwbare campingstoelen van 2023

Een opvouwbare campingstoel is de perfecte aanvulling op je kampeeruitrusting. Of je nu gaat...

De beste lichtgewicht voortent van 2023

Wanneer je met een camper of caravan op vakantie gaat, is het ontzettend fijn...

Beste e-reader voor op vakantie in 2023

Het laatste wat handig is om mee te nemen op lichtgewicht vakantie, is een...

Beste dagtent van 2023

Tijdens het kamperen heb je natuurlijk een overvloed aan ruimte om je heen om...

6x bijzonder overnachten in Nederland in 2023

Heb jij ooit weleens in een boomhut geslapen? Of wat dacht je van een...

Populaire cateogorieën