Hoeveel liter backpack heb ik nodig?

Ben je van plan om binnenkort op reis met een rugzak te gaan? Dan wil je natuurlijk wel de juiste maat kiezen, maar hoeveel liter backpack heb je nu eigenlijk nodig? In deze blog geven we jou een aantal tips om het juiste formaat te kiezen voor jouw reis zodat je nooit te veel en nooit te weinig mee hoeft te nemen.

Hoeveel liter backpack je nodig hebt, hangt natuurlijk af van de lengte en de soort van je reis. Als je een weekje naar de Franse Alpen gaat, ziet jouw rugtas er vaak heel anders uit dan wanneer je een maandenlange reis gaat maken, bijvoorbeeld backpacken door Aziƫ. Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog persoonlijke voorkeuren in hoe je je backpack bepakt. De een heeft meer spullen nodig onderweg dan de ander. Ondanks deze meespelende factoren, hebben we geprobeerd een algemeen beeld te geven van hoeveel liter backpack jij nodig zal hebben zodat je de beste reisrugzak kunt kiezen.

Aantal liter backpackAantal weken weg
Backpack tot 40 literEen week
Backpack van 40-60 liter2 tot 3 weken
Backpack van 60-70 liter2 tot 3 maanden
Backpack van 70-80 literLanger dan 3 maanden

Hoeveel liter backpack kies ik?

Backpack tot 40 liter

Met deze backpack weet je zeker dat je comfortabel op reis gaat, dit is namelijk een van de kleinste maten die je kunt krijgen. Deze gebruik je dan ook wanneer je niet langer weggaat dan een week. Wanneer je echt zuinig doet en minimalistisch leeft, kun je hier ook wel 2 of misschien 3 weken mee leven. Maar de gemiddelde backpacker heeft hier normaal gesproken niet genoeg aan. Ook zal een eigen tent hier niet in passen, houd hier dus rekening mee. Wanneer je gaat kamperen en je je eigen tent moet meedragen, is het handiger om voor een groter formaat te kiezen.

Backpack 40-60 liter

Wanneer je wat langer weggaat, is het natuurlijk noodzakelijk om ook wat meer kledingstukken en andere benodigdheden mee te nemen. Hier heb je een grotere backpack voor nodig. Als je zelf een wat groter postuur hebt, is het ook praktisch om een reisrugtas te kiezen waarin je meer liter kwijt kunt. Lees hier verder over de verschillende typen lichtgewicht rugzakken zodat je reis zo comfortabel mogelijk wordt.

Backpack 60-70 liter

Ben je van plan echt wat langer van huis weg te zijn? Dan is een backpack van 60-70 liter inhoud een beter idee voor jou. Hiermee ben je ongeveer 2 tot 3 maanden zoet, wel hangt dit natuurlijk net af van jouw situatie en wat jij op reis allemaal nodig hebt.

Backpack 70-80 liter

Dit is vaak de grootste maat die je kunt krijgen bij de verschillende groothandels en winkels. Deze is dan ook geschikt voor een reis die langer is dan 2 maanden. Houd wel in je achterhoofd dat de reis ook nog comfortabel moet zijn. Heb je een klein postuur? Dan raden we je niet aan om een backpack van dit formaat te kopen. Als tip geven wij om niet meer dan 20-25% van je eigen lichaamsgewicht te dragen. Let op, dit gaat dus om een gevulde backpack.

Wanneer je voor een backpack kiest denk dan ook aan welke camera je meeneemt. Deze kunnen namelijk veel ruimte in beslag nemen. Voor wat inspiratie hebben wij de beste camera voor op reis op een rijtje voor je gezet.

Hoeveel liter backpack moet ik nemen als vrouw?

Niet elke reisrugzak die er verkrijgbaar is, is zo goed voor vrouwen als voor mannen, helaas. Vrouwen zijn gemiddeld genomen wat slanker gebouwd en niet alle backpacks zijn hiervoor gemaakt. Dit is misschien niet heel bekend onder de beginnende backpackers, maar wel belangrijk om te weten. Je moet er namelijk wel voor zorgen dat je backpack goed aansluit om je lichaam. Zeker wanneer je een wandelvakantie hebt en dus voor langere tijden moet lopen, is dit van belang. Het is dan ook belangrijk dat je lichtgewicht wandelschoenen mee hebt. Ontdek hier de beste lichtgewicht wandelschoenen voor dames.

Er zijn speciale damesbackpacks verkrijgbaar die ervoor zorgen dat je geen rug- of nekpijn krijgt. Omdat deze backpack tassen gemaakt zijn voor vrouwen kun jij je rugzak langer dragen en je nog steeds comfortabel voelen. Vooral als je wat langer op reis gaat, en dus meer liter rugzak nodig hebt, kun je er veel voordeel uit halen om hier goed naar te kijken.

Het verblijf

Waar je overnacht, heeft een grote invloed op hoeveel liter backpack jij nodig hebt. Je bent natuurlijk op reis met je backpack tas maar het is een groot verschil wanneer je je eigen tent moet meenemen of wanneer je in een hostel slaapt. Ook de mogelijkheid van kleding wassen, speelt een grote rol. Wanneer jij in hostels of bij een tankstation de mogelijkheid hebt om je kleding te wassen, hoef je een stuk minder kleding mee te nemen wat natuurlijk veel ruimte scheelt in jouw backpack.

Niet kamperen

Als je van plan bent te gaan hiken, maar niet te kamperen, heb je genoeg aan een kleine backpack. Hoeveel liter je dan exact nodig hebt, ligt aan de lengte van je reis. 

Wel kamperen

Ben je wel van plan te gaan kamperen met je backpack en heb je hier ook al je spullen voor nodig? Dan is het echt nodig om een grote backpack te nemen. Aan een middelgrote heb je dan vaak niet genoeg. Wanneer je wel blijft overnachten in bijvoorbeeld hostels of via gehuurde woningen, heb je waarschijnlijk genoeg aan een middelgrote backpack tas.

Tip: wanneer je een grote backpack meeneemt, is er ook meer kans dat je dingen mee gaat nemen die je helemaal niet nodig hebt om de ruimte op te vullen. Ga voor jezelf echt na hoeveel spullen je nodig hebt voordat je je reisrugzak aanschaft.  

Klimaat van het land

Ook het klimaat van het land waarin jij op reis gaat, heeft te maken met de hoeveelheid liter van je reisrugzak. Ben je van plan een reis te maken met je backpack door Portugal in het midden van de zomer? Dan hoef jij je backpack niet vol te proppen met truien, lange broeken en jassen. Maar wanneer je een reis gaat maken door Noorwegen of interrailen door Oost-Europa, kan het nog weleens handig zijn om wat warmere kledingstukken mee te nemen, ook al raakt je backpack hier snel vol van.

Gerelateerde artikelen

Ontdekken

Roadtrip door Europa maken? De ultieme gids

Een roadtrip door Europa is een avontuurlijke en spannende manier om het continent te...

De beste opvouwbare campingstoelen van 2023

Een opvouwbare campingstoel is de perfecte aanvulling op je kampeeruitrusting. Of je nu gaat...

De beste lichtgewicht voortent van 2023

Wanneer je met een camper of caravan op vakantie gaat, is het ontzettend fijn...

Beste e-reader voor op vakantie in 2023

Het laatste wat handig is om mee te nemen op lichtgewicht vakantie, is een...

Beste dagtent van 2023

Tijdens het kamperen heb je natuurlijk een overvloed aan ruimte om je heen om...

6x bijzonder overnachten in Nederland in 2023

Heb jij ooit weleens in een boomhut geslapen? Of wat dacht je van een...

Populaire cateogorieƫn