Kamperen met hond: de complete paklijst voor je hond!

Vind jij het ook altijd zo vreselijk om je hond achter te laten bij familie of een hondenhotel wanneer je op vakantie gaat? Kamperen met je hond is helemaal niet zo gek! Wanneer je gaat kamperen, is het vaak geen enkel probleem om je trouwe viervoeter mee te nemen. Wel zijn er een paar dingen waar je op moet letten, en die dingen bespreken we vandaag met jou in deze blog.

Kamperen met je hond: de voorbereiding

Een leuke vakantie samen met je hond, begint bij een goede voorbereiding. Of je gaat kamperen met je hond op Ameland of in Zeeland, het is belangrijk je hond te laten wennen aan het idee dat hij of zij straks voor een periode niet meer in zijn oude vertrouwde huis slaapt en leeft.

Ook de locatie is van belang. Wanneer je hond een rustig karakter heeft, is het misschien leuk om een gezellige familiecamping uit te zoeken waar je hond lekker kan uitrusten. Heb je juist een hele wilde hond met een avontuurlijk karakter, zorg er dan voor dat je een locatie kiest waar je veel kunt wandelen om de hond in beweging te houden.

Kampeercursus voor je hond

Ook is het handig om van tevoren met je hond nog even te oefenen met kamperen. Wanneer je in een tent gaat slapen, kun je deze opzetten in de tuin. Op die manier kan je hond er in- en uitlopen, en raakt hij gewend aan de omgeving. Het kan ook zeker geen kwaad om er een paar nachten in te overnachten, zo kan je hond gewend raken aan het geluid van het ritselen en wapperen van de tent en kan hij zich langzaam op zijn gemak gaan voelen. Zorg daarbij ook dat de tent groot genoeg is, je hond moet er comfortabel in kunnen slapen. Opzoek naar een lichtgewicht tent? Bekijk onze blog over lichtgewicht tenten.

Even een paar keer de belangrijkste commando’s oefenen kan ook van belang zijn. Vertrouwen in je hond is belangrijk, zeker tijdens kamperen met hond. Wanneer je wilt dat je hond naar je toe komt of bij je blijft, moet je er zeker van zijn dat deze dat ook echt zal doen wanneer je dat zegt. Ook het commando ‘af’ moet je hond onder de knie hebben wanneer je op pad gaat en wanneer je weet dat je je hond niet altijd aan de lijn zal hebben.

Dit mag je niet vergeten mee te nemen!

Wanneer je gaat kamperen met hond is het slim om te kijken wat je allemaal nodig hebt op vakantie. In onderstaande lijst vind je een aantal handige producten die niet mogen ontbreken met jouw hondenvakantie.

Hondendeken voor in de auto

Een hondendeken voor op de achterbank voor in je auto! Wil je jouw achterbank niet beschadigen of je dat je auto gewoon netjes en schoon blijft? Dan is deze hondendeken van belang!

Draagtas honden

Wanneer je een kleine viervoeter mee hebt is het soms fijn als je het beestje bepaalde stukken kan tillen. Deze draagtas zorgt ervoor dat je jouw viervoeter altijd overal mee naar toe kan nemen zonder ze je hond uitgeput raakt.

Ook handig om mee te nemen, is een goede camera om je prachtige viervoeter zo mooi mogelijk vast te leggen!

Wat neem je mee voor je hond in geval van nood?

Bij kamperen met je hond moet je voorbereid zijn op elke situatie. Zorg er daarom voor dat je een paar dingen mee hebt die je kunt gebruiken om ervoor te zorgen dat situaties niet escaleren. Een hond kan, vooral in een onbekende omgeving, soms nog onvoorspelbaar zijn. Zorg daarom ook dat je deze dingen mee hebt voor je hond tijdens kamperen:

 • Een EHBO-boekje voor honden waarin alles staat over de eerste hulp aan honden. Wanneer je hond dan een ongeluk heeft, kun je opzoeken wat je kunt doen om de pijn te verhelpen.
 • Een muilkorf, of een sjaal of doek waarmee je een muilkorf kunt maken. Zoals we al zeiden, een hond kan onvoorspelbaar zijn en het is daarom altijd fijn een muilkorf mee te hebben in het geval van nood.
 • Een pincet en Bio Oil. Vooral wanneer je met kamperen met je hond in de natuur komt het nog best vaak voor dat je hond een teek oploopt. Deze kleine beestjes die zich vastzetten in de huid van je hond kunnen voor lelijke gevolgen zorgen, daarom heb je deze twee hulpmiddelen nodig om op een veilige manier de teek te kunnen verwijderen.
 • “Sokjes” om eventuele pijnlijke poten te beschermen. Het kan altijd gebeuren dat je hond zere poten krijgt door een ondergrond die ze niet zijn gewend tijdens het kamperen of doordat ze een verwonding hebben opgelopen. Met bijvoorbeeld babysokjes kun je ervoor zorgen dat je hond minder pijn lijdt en alsnog kan blijven lopen.
 • Een multitool met een nijptang. Dit klinkt misschien wat heftig, maar het kan zomaar gebeuren dat je hond in een doorn gaat staan of iets anders in zijn poot krijgt. Deze moet in vrijwel alle gevallen op een veilige manier verwijderd worden, om dit zo snel en pijnloos mogelijk te doen, is het handig om een nijptang mee te nemen.
 • Een opvouwbare nooddeken. Wanneer je hond door de onverwachte temperaturen of een plotselinge duik in het koude water onderkoeld raakt, is het handig om zo’n nooddeken bij je te hebben. Ook kun je het gebruik in geval van een shock.
 • Gegevens van een dierenarts voor huisdieren. Als laatste is dit natuurlijk van belang, wanneer er iets is met je hond en je weet niet wat je moet doen, is het altijd handig om alsnog een telefoonnummer en adres van een dierenarts op zak te hebben.

Kamperen met hond TIPS

Zoals je hebt kunnen lezen, kamperen met je hond is ontzettend leuk maar er vereist wel een bepaalde voorbereiding. Wil je nu echt met je trouwe viervoeter op pad? Dan hebben wij nog wat laatste tips voor je!

 1. Let bij het uitzoeken van de camping er goed op of honden welkom zijn. Soms zijn ze welkom, mits je ze aan de lijn houdt.
 2. Zorg voor een comfortabele plek voor je hond onderweg en rij niet te lang achter elkaar.
 3. Zorg voor een lange lijn. Wanneer je dan je hond vastzet, heeft hij zo nog voldoende ruimte om te bewegen.
 4. Check welke inentingen nodig zijn voor je hond wanneer je naar het buitenland gaat en haal deze op tijd.
 5. Maak gebruik van een kacheltje of een kruik bij koudere temperaturen. Dit is vooral belangrijk bij winterkamperen: lees hier onze beste tips!
 6. Laat je hond niet alleen achter in de tent. Wanneer je op pad gaat, kun je je hond het beste meenemen of, mits de temperatuur dat toelaat, je hond in de auto achterlaten.

Gerelateerde artikelen

Ontdekken

Roadtrip door Europa maken? De ultieme gids

Een roadtrip door Europa is een avontuurlijke en spannende manier om het continent te...

De beste opvouwbare campingstoelen van 2023

Een opvouwbare campingstoel is de perfecte aanvulling op je kampeeruitrusting. Of je nu gaat...

De beste lichtgewicht voortent van 2023

Wanneer je met een camper of caravan op vakantie gaat, is het ontzettend fijn...

Beste e-reader voor op vakantie in 2023

Het laatste wat handig is om mee te nemen op lichtgewicht vakantie, is een...

Beste dagtent van 2023

Tijdens het kamperen heb je natuurlijk een overvloed aan ruimte om je heen om...

6x bijzonder overnachten in Nederland in 2023

Heb jij ooit weleens in een boomhut geslapen? Of wat dacht je van een...

Populaire cateogorieën