Een lichtgewicht tent kopen? Hier moet je op letten!

Ben je op zoek naar een nieuwe tent dan zijn er heel wat opties te vinden waar je uit kunt kiezen. Een van de meest populaire soorten tenten die je vandaag de dag kunt bestellen is de lichtgewicht tent. Aangezien nog lang niet iedereen bekend is met het kopen van een lichtgewicht tent hebben we hieronder het belangrijkste voor je op een rijtje gezet. Door dit goed door te nemen kom ook jij binnen no time uit bij de beste lichtgewicht tent!

Table Of Contents

Waar kan je een lichtgewicht tent voor gebruiken?

Voordat we gaan kijken naar tips voor het kopen van een lichtgewicht tent is het van belang om te kijken naar de belangrijkste voordelen van een lichte tent. Het voordeel van een lichtere tent is natuurlijk dat je deze ideaal kunt gebruiken voor de vakanties waarop je niet al te veel gewicht mee wilt nemen. Zo is een lichtgewicht tent voor backpacken of een fietsvakantie ideaal. Het lage gewicht zorgt ervoor dat je niet met een veel te zware tent hoeft te sjouwen.

Lichtgewicht tent in je backpack

Wanneer je gaat backpacken wil je natuurlijk zo licht mogelijk op reis. Het is daarom slim om te kijken naar spullen die minst wegen. Bij een tent kan je ontzettend veel gewicht besparen. Daarnaast zijn tenten speciaal voor backpacken gemaakt zodat je ze makkelijk op je backpack kan vastklikken. Wat voor formaat je nodig hebt is natuurlijk persoonlijke voorkeur maar als je alleen op pad gaat, is een 1 persoons tent meer dan voldoende. Reis je alleen met handbagage (je kleine backpack) dan is het slim om te kijken wat je wel en niet mee kan nemen. Hier schreven we al eens een blog over: Reizen met alleen handbagage.

Lichtgewicht tent tijdens je fietsvakantie

Wanneer je met de fiets op vakantie gaat, dan wil je, net als bij backpacken, zo min mogelijk (zware) spullen meenemen. Met een lichte tent zorg je ervoor dat je het grootste object zo licht mogelijk is. Hierdoor kan je bijvoorbeeld weer meer andere spullen meenemen.

Belangrijkste factoren van een lichte tent

Indien je op zoek bent naar een lichtgewicht tent is het van groot belang om goed te kijken naar een aantal verschillende factoren. Deze factoren bepalen uiteindelijk met wat voor soort lichtgewicht tent je thuis komt. We hebben het wat makkelijker voor je gemaakt door de belangrijkste factoren hieronder even voor je op een rijtje te zetten:

  • Het gewicht van de tent – het eerste waar je goed bij stil moet staan bij het kopen van een lichtgewicht tent is het gewicht van de tent. Hoeveel een lichtgewicht tent weegt hangt volledig af van de soort tent die je koopt. Over het algemeen is het zo dat een reguliere lichtgewicht tent voor 1 of 2 personen zo’n 1,5 kg weegt. Kies je voor een iets grotere tent dan moet je vaak denken aan een totaalgewicht van 2 kg.
  • De maat van de tent – de maat van de lichte tent die je koopt is het volgende waar je goed bij stil moet staan. Je kunt over het algemeen kiezen tussen een lichtgewicht tent voor 2,3 of 4 personen. Los van de totale capaciteit is het mogelijk om te kiezen voor een lichtgewicht tent met twee slaapcabines. Deze tenten zijn voorzien van een klein middenstuk wat de diverse slaapplekken scheidt. Het voordeel van deze lichtgewicht tenten is dat je jouw schoenen in het midden van de tent kunt leggen, zonder dat je bang hoeft te zijn dat je slaapgedeelte vies wordt.
  • Het materiaal van de lichtgewicht tent – het materiaal wat je koopt is ook van groot belang voor het kopen van een nieuwe tent. Vaak is het buitendoek zelf gemaakt van polyester. Doordat dit materiaal weinig weegt en snel droogt is het een ideale keuze voor tijdens het kamperen. In tegenstelling tot katoen is het ook nog eens een stuk minder gevoelig voor schimmels. Sommige 4 seizoenen lichtgewicht tenten zijn gemaakt van een speciaal soort polyester, ook wel rip stop. Bij dit type polyester wordt er gebruik gemaakt van een uniek weefpatroon. Dit zorgt ervoor dat de stof net even wat sterker is dan voorheen.
  • De ventilatiemogelijkheden – dit is een factor die helaas nog altijd over het hoofd wordt gezien. De ventilatie in jouw lichtgewicht tent is van groot belang voor je aankoop. Los van het feit dat het verstandig is om te kiezen voor materiaal wat ademt is het ook handig om te kiezen voor een tent die is voorzien van een aantal flappen voor de ventilatie. Deze flappen zorgen ervoor dat je tijdens het slapen in je tent tijdens het backpacken net even wat minder last hebt van condens.
  • De geschikte seizoenen als laatste is het handig om te kijken naar de geschikte seizoenen voor de tent. Zo zijn er tenten te vinden die speciaal bedoeld zijn voor in de warme zomermaanden. Mocht je een tent willen kopen die je heel het jaar door kunt gebruiken dan kom je eigenlijk altijd uit bij de 4 seizoenen tent lichtgewicht. Deze tent is vaak beter in staat om warme vast te houden. Dit brengt met zich mee dat je comfortabel kunt kamperen, ook als je naar een ietwat kouder gebied afreist.

Pop up tent vs. reguliere tent

Het is van belang om even kort stil te staan bij de vraag wat het verschil is tussen een pop up tent en een reguliere tent. Zoals je wel aan de naam kunt zien is een pop up tent bedoeld voor de mensen die niet echt zin hebben om hun tent helemaal op te zetten. De pop up tent vouwt volledig uit wanneer je hem in de lucht gooit. Doordat deze lichtgewicht tent voor backpacken niet zo sterk is als een reguliere tent is het aan te raden om deze tent alleen te gebruiken als het niet zo veel waait.

Een reguliere lichtgewicht tent is juist handig voor de mensen die het niet erg vinden om hun tent op te zetten en die zeker willen weten dat de tent goed blijft staan. De reguliere tent is de beste lichtgewicht tent voor mensen die gaan kamperen in gebieden waar het waait. Dankzij de vele scheerlijnen weet je met deze tent zeker dat alles goed blijft staan tijdens het kamperen. Hou er rekening mee dat deze soort tenten vaak wat duurder is dan de pop up tent.

Kies jij ook voor een lichtgewicht tent?

Als het goed is heb je door de informatie uit dit artikel een beter beeld gekregen bij het kopen van de beste lichtgewicht tent voor jouw vakantie. Door ook te kiezen voor een goede tent die niet al te veel weegt ben je in staat om het jezelf echt een stuk makkelijker te maken tijdens het backpacken of tijdens je fietsvakantie. Nog meer te weten komen over handige spullen voor op jouw vakantie? Blijf dan zeker even hangen op deze site. Hier zijn namelijk nog veel meer handige artikelen te vinden!

Gerelateerde artikelen

Ontdekken

Met de auto naar Schotland

Is het altijd al je droom geweest om de prachtige steden en landschappen van...

R-waarde slaapmat: wat is het en waarom moet je...

Wanneer jij met een slaapmat op avontuur gaat, wil je natuurlijk voorkomen dat je...

Kamperen met hond

Vind jij het ook altijd zo vreselijk om je hond achter te laten bij...

Een lichtgewicht gasfles voor kamperen

Iets wat natuurlijk niet kan ontbreken wanneer je gaat kamperen, is een lichtgewicht gasfles....

Hoeveel liter backpack heb ik nodig?

Ben je van plan om binnenkort op reis met een rugzak te gaan? Dan...

Slaapzak wassen, hoe doe je dat?

Wanneer je net van een prachtige vakantie terugkomt, is het natuurlijk tijd om je...

Populaire cateogorieën