R-waarde slaapmat: wat is het en waarom moet je erop letten?

Wanneer jij met een slaapmat op avontuur gaat, wil je natuurlijk voorkomen dat je kouvat. Je kunt letten op verschillende dingen wanneer je kijkt naar de isolatie, maar een van de belangrijkste dingen is om ervoor te zorgen dat je slaapmat jou goed warm houdt in de nacht. Daarom is het belangrijk om goed te kijken naar de R-waarde, oftewel de R-value van de slaapmat waar je geïnteresseerd in bent. Deze R-waarde zorgt er namelijk voor dat jij de perfecte slaapmat uitkiest voor het klimaat waarin jij wil gaan verblijven.

Wat is de R-waarde van een slaapmat?

De R-waarde of R-value geeft de warmteweerstand van het materiaal aan waarvan de slaapmat is gemaakt. In andere woorden, het isolerend vermogen. Slaapmatten met een lage R-waarde kunnen minder goed tegen de kou die van de grond komt. Daardoor heb je een grotere kans dat je ’s nachts kouvat en ’s ochtends op een koude mat wakker wordt. Met een hoge R-waarde heb je hier een stuk minder last van. Dan is het isolatievermogen juist heel hoog en word jij ’s nachts heerlijk beschermt tegen de kou.

Natuurlijk kun je jezelf ook op andere manieren warm houden. Lees hier op welke manier jij het beste je tent kunt opwarmen.  

Welke R-waarde is geschikt?

R-waarden van slaapmatten lopen uiteen van een R-waarde van 1 tot een R-waarde van 11. Hierin is 1 het minst isolerend en 11 het meest isolerend. Vandaag zetten we even op een rijtje welke R-waarde bij wat voor soort vakantie en klimaat past zodat je kunt zien welke het beste bij jouw situatie zou passen.

  • 1 – 1,5

Wanneer je gaat kamperen en je weet dat het de meeste nachten niet kouder gaat zijn dan 7℃, is een slaapmat van een R-waarde tussen de 1 en de 1,5 perfect. Je kunt deze dus gebruiken voor de lente, de zomer en de herfst, natuurlijk afhankelijk van waar je van plan bent naar toe te gaan. Deze simpele slaapmat kun je overal krijgen voor een lage prijs.

  • 1,5 – 2,5

Voor iets koudere klimaten kun je beter een slaapmat nemen met een R-waarde tussen de 1,5 en de 2,5. Deze zijn bestendig tot temperaturen vanaf 2℃ en daarboven. In de meeste gebieden zal deze slaapmat nog niet goed genoeg zijn voor de winter, aangezien het dan ’s nachts vaak onder het vriespunt ligt, maar voor de andere seizoenen is dit zeker een goede optie.

  • 2,5 – 4,5

Wanneer je echt van plan bent in de winter te gaan kamperen maar wel op een plek waar het niet té koud is, is het slim om een slaapmat te nemen van een wat hogere R-waarde. Een R-waarde tussen de 2,5 en de 4,5 is bestendig tot temperaturen rond de -11℃. Daar kun je dus vaak wel even mee vooruit. Dit is de perfecte slaapmat wanneer je in verschillende seizoenen kampeert omdat deze bestendig is voor vrijwel alle typen weer. Je kunt deze dus gewoon meenemen waar je ook naartoe gaat!

  • 4,5 – 6

Met een slaapmat met deze R-waarde kun je er zeker van zijn dat je wel een strenge winter doorkomt. Tot temperaturen van -17℃ zit je namelijk goed met deze slaapmat. Wanneer je wilt gaan kamperen in een strenge winter, zorgt deze slaapmat ervoor dat je geen kouvat in de nacht en je dus weer met een vrolijke glimlach wakker wordt.

  • 6 – 11  

Dit is de hoogste R-waarde die je in de meeste winkels kunt verkrijgen en deze heb je dan ook alleen echt nodig wanneer je op winterexpeditie gaat. Een slaapmat met zo’n hoge R-waarde kan temperaturen aan tot -61℃ en zorgt er alsnog voor dat je geïsoleerd blijft, ook tijdens deze bizarre temperaturen. Aan een slaapmat met zo’n hoge isolatie hangt uiteraard ook wel een wat hoger prijskaartje dan bij de andere slaapmatten.

Laatste tips voor slaapmatten met een R-waarde

  • Verschillende slaapmatten met R-waardes combineren

Het kan natuurlijk zijn dat je al wat slaapmatten op zolder hebt liggen maar dat die slaapmatten een te lage R-waarde hebben voor jouw geplande trip. Wij snappen dat het dan zonde is om een nieuwe slaapmat aan te schaffen, alleen voor die ene reis. Een tip in dat geval is om de slaapmatten die je al in huis hebt, te stapelen! Wanneer je bijvoorbeeld twee slaapmatten hebt met beide een R-waarde van 3, kun je deze combineren waardoor je een stuk beter geïsoleerd bent zonder veel geld eraan uit te geven.

Wil je zo licht mogelijk op pad? Lees hier onze blog over de beste lichtgewicht slaapmatten van 2021.

  • Hoe hoger de R-waarde, hoe comfortabeler je ligt

Het is belangrijk niet alleen te kijken naar hoe koud het precies gaat zijn tijdens jouw reis maar ook naar je eigen voorkeuren. In het algemeen is een slaapmat met een lage R-waarde wat minder dik en daarom ook wat minder comfortabel dan een slaapmat met een hogere R-waarde. Weet je dus van jezelf dat je bijvoorbeeld snel last van je rug krijgt? Dan is het wellicht handig om een slaapmat te kopen met een wat hogere R-waarde.

Maar bedenk wel, een dikke slaapmat betekent niet meteen een hoge R-waarde. Soms ontstaat er een misverstand wanneer mensen een dikke slaapmat zien, maar het isolatievermogen hangt van veel meer af dan alleen de dikte. Denk bijvoorbeeld aan het type vulling, of de opbouw van de luchtkamers die zich in de slaapmat bevinden. Dit heeft ook allemaal met het isolatievermogen te maken.

  • Mijn slaapmat heeft geen R-waarde, wat nu?

Op sommige slaapmatten staat er inderdaad geen R-waarde aangegeven. Natuurlijk kun je het in de winkel waar je de slaapmat wilt aanschaffen altijd aan een medewerker vragen, die wil je vast wel verder helpen. Maar over het algemeen kun je concluderen dat wanneer een slaapmat geen R-waarde vertoont, het isolatievermogen gering is. Je kunt dan uitgaan van een lage R-waarde.

Gerelateerde artikelen

Ontdekken

Roadtrip door Europa maken? De ultieme gids

Een roadtrip door Europa is een avontuurlijke en spannende manier om het continent te...

De beste opvouwbare campingstoelen van 2023

Een opvouwbare campingstoel is de perfecte aanvulling op je kampeeruitrusting. Of je nu gaat...

De beste lichtgewicht voortent van 2023

Wanneer je met een camper of caravan op vakantie gaat, is het ontzettend fijn...

Beste e-reader voor op vakantie in 2023

Het laatste wat handig is om mee te nemen op lichtgewicht vakantie, is een...

Beste dagtent van 2023

Tijdens het kamperen heb je natuurlijk een overvloed aan ruimte om je heen om...

6x bijzonder overnachten in Nederland in 2023

Heb jij ooit weleens in een boomhut geslapen? Of wat dacht je van een...

Populaire cateogorieën