Kamperen met baby? Zo doe je dat!

Kamperen met baby? Dat kan! Als je een kindje hebt gekregen zie je misschien niet meteen de mogelijkheid om weer op vakantie te gaan met je tent, caravan of camper. In dit artikel staan dingen die handig zijn om te weten wanneer je met je kindje op vakantie wil gaan.

Met een baby op de camping

Als je een jong kindje hebt is het handig om te gaan kamperen op een camping die geschikt is voor kinderen. Een babyruimte in het sanitair gebouw is natuurlijk ontzettend handig om tot je beschikking te hebben. Ook een camping met de aanwezigheid van veel gezinnen geeft een prettiger gevoel, want dan hoef je de buren niet altijd te verontschuldigen voor je huilende kindje. Een andere tip is het vroeg boeken van een kampeerplekje. Hierdoor heb je de kans om een veilige plek te kiezen voor je kindje, zoals een rustig veldje met weinig auto’s.

Op de camping kan je natuurlijk niet je eigen babybedje meenemen van uit huis. Er zijn wel alternatieven, namelijk een campingbedje of een Deryan. Een Deryan is een klein slaaptentje waarin je baby goed warm blijft, echter vinden veel jonge kindjes dit niet altijd even fijn.

Ook al kan het die zomerdag zo warm zijn, in de avond kan je baby het koud hebben. Hier moet je als ouder goed op letten. Je kan een warmtedeken onder het matras leggen om de kou vanuit de grond tegen te houden, maar je kan ook extra dekens meenemen voor je kleintje. Baby’s en kinderen slapen graag in een vertrouwde omgeving, dus neem wat knuffels mee vanuit huis.

Een baby in slaap krijgen op vakantie

Baby’s hebben natuurlijk veel slaap nodig, ook overdag! Hiervoor is het handig om een box mee te nemen die je ook voor je lichtgewicht tent kan neerzetten, zodat je zelf ook van het mooie weer kan genieten. Let er dan wel op dat de box in de schaduw zet, want te veel zon en warmte is niet goed voor een klein kindje.

Ook muskietennetten zijn een must have om mee te nemen op je vakantie. Niet alleen voor jezelf is het irritant om geprikt te worden door een neefje, ook je baby krijgt hier last van. Als baby’s worden geprikt gaan ze huilen en dat lawaai wil je liever besparen in de nacht. Deze muskietennetten kun je ophangen boven de slaapplek van je kindje.

Voeding tijdens kamperen met baby

De voeding van je kindje mag niet op een lager pitje komen te staan. Voeding is ontzettend belangrijk voor baby’s en ook de routine van het eetpatroon moet niet te veel afwijken van thuis. Neem wat voedingspotjes mee van huis, zodat de verandering niet groot is. Ook is het handig om een thermoskan mee te nemen, want hiermee kan je s ’avonds het water alvast koken wat je in de ochtend nodig hebt voor de fles of pap.

Kamperen met je baby aan de kust

Met je baby op vakantie in een camper

Het is natuurlijk best spannend om op vakantie te gaan met je kersverse kindje, en daarom wil je vooral zekerheid. Met een camper heb je een huis op wielen. Je hebt geen gedoe met spullen van hotel naar hotel verplaatsen en je hebt al je spullen bij de hand. Ook heeft een baby nog niet zoveel energie om de hele dag te spelen, hierdoor kan je makkelijk rondreizen met je camper terwijl je kindje ligt te slapen.

In de gemiddelde camper is genoeg ruimte, dus een slaapplek vinden voor je baby is geen probleem. Pas er wel op dat je kindje van het bed kan rollen, dus je kan ervoor kiezen om een Deryan mee te nemen. Ook al woon je in een camper, de kou in de nacht voel je. De baby voelt die kou ook en zorg er daarom voor dat er altijd extra dekens en een dikke slaapzak is voor je kindje.

Een speelkleed voor op de grond is een belangrijk accessoire voor je baby. Het klinkt heel simpel, maar je weet niet altijd waar je overnacht of waar je de camper uitstalt. Hierdoor weet je ook niet of de grond veilig is voor je baby. Je kindje speelt liever op een zacht speelkleed, dan op harde stenen. Een speelkleed kan je uitkloppen, oprollen en dan zo weer in de camper leggen! Het kost weinig ruimte en je hebt er veel plezier van!

Natuurlijk moet je baby veilig worden vervoerd. Niet alle campersstoelen hebben een goede aansluiting met een Maxi-Cosi, dus let altijd op de aansluiting voordat je op reis gaat!

Naar het buitenland met een baby

Als je voor een buitenlandse vakantie kiest met je kindje, dan moet je erop letten om bepaalde regio’s te vermijden, zoals gebieden waar het virus Malaria aanwezig is. Dit virus is erg gevaarlijk voor kinderen. Baby’s worden daar wel voor gevaccineerd, maar voor sommige bestemmingen is zo’n vaccinatie niet voldoende.

In Nederland kan de zon al sterk zijn, maar in het buitenland, zoals Frankrijk of Portugal is de zon nog sterker. Neem voldoende zonnebrand mee voor je kindje, zodat ze geen pijn krijgen van verbrandingen. Ook moet je op de warmte letten, op een zomerdag in Frankrijk kan het zo 40 graden worden. Dit is ontzettend warm voor mensen en al helemaal voor kindjes. Zoek veel schaduw en verkoeling, zoals zwembaden of meertjes.

Checklist; Wat neem je mee op vakantie met een baby?

Als je met een baby op pad gaat heb je nou eenmaal een goede voorbereiding nodig, niet alleen een camping boeken, maar ook de koffers inpakken! Maar wat neem je nou eigenlijk allemaal mee?

Voor onderweg zijn er een paar dingen nodig:

 • Autostoeltje
 • Paspoort/ID

Entertainment voor je baby:

 • Speelgoed
 • Zwembandjes

Verzorging en hygiëne voor je baby:

 • (Zwem)luiers
 • Billendoekjes
 • Zetpillen en paracetamols
 • Kindertandpasta- en borstel
 • Lotion en billen crème

De (nacht)rust voor je baby;

 • Speen
 • Vertrouwde knuffels
 • Matrasje
 • Deryan of campingbedje
 • Beddengoed
 • Extra dekens

Eten en drinken van je baby:

 • Fles
 • Melkpoeder
 • Pap
 • Waterkoker of thermoskan
 • (baby)voeding
 • Kinderbestek

Kleding voor je baby:

 • Laarzen
 • Zonnebril
 • Zonnehoedje
 • SOS-polsbandje
 • Veel kleding
 • Pyjama

Zoals je leest is er een hele waslijst aan dingen waar je op moet letten en dingen die je mee moet nemen op een vakantie met een kleintje. Op vakantie met een klein kindje of een baby is zeker mogelijk, maar in ieder geval een stuk uitdagender!

Gerelateerde artikelen

Ontdekken

Roadtrip door Europa maken? De ultieme gids

Een roadtrip door Europa is een avontuurlijke en spannende manier om het continent te...

De beste opvouwbare campingstoelen van 2023

Een opvouwbare campingstoel is de perfecte aanvulling op je kampeeruitrusting. Of je nu gaat...

De beste lichtgewicht voortent van 2023

Wanneer je met een camper of caravan op vakantie gaat, is het ontzettend fijn...

Beste e-reader voor op vakantie in 2023

Het laatste wat handig is om mee te nemen op lichtgewicht vakantie, is een...

Beste dagtent van 2023

Tijdens het kamperen heb je natuurlijk een overvloed aan ruimte om je heen om...

6x bijzonder overnachten in Nederland in 2023

Heb jij ooit weleens in een boomhut geslapen? Of wat dacht je van een...

Populaire cateogorieën