Verkoeling in de caravan, zo pak je dat aan!

In de zomer zien we steeds meer tropische temperaturen voorbijkomen. Niet alleen rondom bij de Middellandse Zee, maar ook in Nederland kan het inmiddels al behoorlijk warm worden. Wanneer je aan het kamperen bent, is het daarom wel prettig dat je even in een koele caravan kan afkoelen wanneer het een beetje te warm wordt. Maar, hoe houd je je caravan eigenlijk koel? Wij geven je vandaag hiervoor de beste tips.

Tip: de onderstaande manieren om je caravan koel te houden, werken prima op zichzelf, maar wanneer je ze combineert, kun je sowieso gegarandeerd zijn van een heerlijke temperatuur in je caravan!

Airco in de caravan

De allereerste tip om je caravan te verkoelen, is er eentje die je misschien al aan had zien komen, maar dat is het aanschaffen van een airco. In sommige caravans zit al een airco ingebouwd, maar in het merendeel helaas niet. Gelukkig heb je dan de optie om een mobiele airco te kopen die je los in je caravan kunt plaatsen. Een groot voordeel hiervan is dat je dan grotendeels de temperatuur kunt regelen in je caravan en deze dus lekker koel kunt houden. Een nadeel is dat er vaak wel een prijskaartje hangt aan zo’n mobiele airco in de caravan. Een goede losse airco kan je gemakkelijk online bestellen. Lees dan zeker nog even verder bij de rest van de tips!

Zonwering voor ramen in de caravan

Met een goede manier van zonwering voor de ramen van je caravan kun je er echt voor zorgen dat je de hitte buitenhoudt. Dit kun je op verschillende manieren doen. Aan één kant van de caravan kun je simpelweg gebruik maken van een luifel, die de warmte buitenhoudt en meteen ook een zitplaats in de schaduw beschikbaar maakt. Deze luifels verschillen zeer in maat, soort en daarmee ook in prijs. Aan de andere kant van de caravan zijn er zonwering raamvensters die de caravan koel houden. Neem je je baby mee op vakantie en vraag je je af hoe je je kindje het best kunt beschermen tegen de hitte? Lees hier al onze tips over kamperen met je baby!

Ventilator in de caravan

Dit werkt uiteraard een beetje hetzelfde als een losse airco in de caravan maar dan zonder de lucht die de ventilator blaast, per se te verkoelen. Daarom is een ventilator vooral handig ’s avonds of ’s nachts wanneer de lucht wat is afgekoeld en een ventilator deze koude lucht heerlijk rond kan circuleren in de caravan. Er zijn verschillende ventilatoren beschikbaar, die allemaal in prijs verschillen. Een nadeel is wel dat een ventilator vaak een zoemend geluid maakt, wanneer je wilt gaan slapen met een ventilator aan, kan dit storend zijn.

Kies een plek in de schaduw

Wanneer het mogelijk is op de locatie waar je gaat kamperen, is het een grote tip om een plek met veel schaduw op te zoeken. Het zal een groot verschil maken in de temperatuur van je caravan wanneer je niet overdag de felle zon op je caravan hebt, maar deze gewoon in de schaduw staat. Let er wel op dat de zon draait gedurende de dag. Kijk dus goed welke plek voor jou het meest praktisch is en zorg ervoor dat de caravan op de heetste tijden van de dag, lekker in de schaduw staat.

Ga jij juist in de winter op pad? Lees hier al onze tips over winterkamperen!

Maak gebruik van de wind

Als jij echt je caravan zo koel mogelijk wilt houden, is het essentieel om gebruik te maken van elk zuchtje wind tijdens je vakantie. Zoals misschien wel bekend bij je is, is het de bedoeling om alles zoveel mogelijk dicht te houden wanneer de zon fel schijnt zodat je zoveel mogelijk warmte buitenhoudt. Maar wanneer aan het begin van de dag én het einde van de dag er een wat frissere bries komt, aarzel dan niet om meteen alle ramen en deuren open te zetten. De lucht in je caravan die gedurende de dag is opgewarmd, kan dan heerlijk even afkoelen voordat je gaat slapen.

Haal je horren ervan af

Dit klinkt misschien een beetje als een gekke tip maar het is iets wat veel mensen onderschatten. Veel caravans hebben een hor voor de ramen om vliegen en ander ongedierte buiten te houden. Maar wat mensen niet weten, is dat horren warmte absorberen en op die manier je caravan opwarmen. En dat niet alleen, ze houden ook nog eens de verkoelende wind tegen die ’s avonds en ’s nachts jouw caravan wil komen verkoelen. Haal deze er dus vanaf, en je hebt dit probleem opgelost!

Tip: om de muggen weg te houden, kun je gebruikmaken van een goede muggenspray! Daarnaast, koop een paar Azaronsticks om ervoor te zorgen dat jij en je gezin niet vol jeukende bulten zitten wanneer jullie wel geprikt worden.

Kook zo weinig mogelijk in de caravan

Je zou denken, er zit toch niet voor niks zo’n kookstel in de caravan? Dat klopt, maar als je je caravan zo koel mogelijk wilt houden, raden we je het zeker af om hiervan gebruik te maken. Met koken, warm je de caravan namelijk harstikke snel op, zelfs wanneer je alle ramen openzet. Je kunt natuurlijk altijd kiezen voor eten bestellen of ergens uiteten, maar wil je nu echt koken? Doe dit dan buiten of in de voortent. Zo voorkom je dat je ’s avonds slaapt in de hitte (en stank).

Koude emmers water over de caravan

Wanneer je caravan de hele dag in de zon heeft gestaan, kan deze natuurlijk wel wat verkoeling gebruiken. Een slimme truc daarvoor is om aan het einde van de dag wat emmers koud water over het dak van de caravan te gooien. Zo is je caravan binnen mum van tijd afgekoeld!

Tip: check even twee keer of alle ramen dicht zitten, anders lig je straks in een nat bed!

Gerelateerde artikelen

Ontdekken

Roadtrip door Europa maken? De ultieme gids

Een roadtrip door Europa is een avontuurlijke en spannende manier om het continent te...

De beste opvouwbare campingstoelen van 2023

Een opvouwbare campingstoel is de perfecte aanvulling op je kampeeruitrusting. Of je nu gaat...

De beste lichtgewicht voortent van 2023

Wanneer je met een camper of caravan op vakantie gaat, is het ontzettend fijn...

Beste e-reader voor op vakantie in 2023

Het laatste wat handig is om mee te nemen op lichtgewicht vakantie, is een...

Beste dagtent van 2023

Tijdens het kamperen heb je natuurlijk een overvloed aan ruimte om je heen om...

6x bijzonder overnachten in Nederland in 2023

Heb jij ooit weleens in een boomhut geslapen? Of wat dacht je van een...

Populaire cateogorieën