Slaapzak wassen, hoe doe je dat?

Wanneer je net van een prachtige vakantie terugkomt, is het natuurlijk tijd om je tas uit te pakken, je tent op te bergen en al je kleren te wassen. Alleen wat sommige mensen soms vergeten, is het wassen van hun slaapzak. Maar kun je een slaapzak wassen? En hoe doe je dit zelf? Er kan best wat twijfel over ontstaan, daarom hebben wij hier een paar handige tips voor je.

Als je je slaapzak gaat wassen, is het goed om te kijken naar wat voor materiaal hij is gemaakt. Bijvoorbeeld een synthetische, waarbij het heel makkelijk is om hem te wassen, of misschien heb jij wel een donzen slaapzak, waarbij het op een iets andere manier gaat.

Synthetische slaapzak wassen

Bij deze soort slaapzak is het gewoon een kwestie van je slaapzak in de wasmachine stoppen. Dit zal geen schade aanbrengen aan je slaapzak óf aan je wasmachine. Wel is het belangrijk om vloeibaar wasmiddel te gebruiken en dus geen waspoeder. Je wilt namelijk niet dat de vulling beschadigt en dat er hierin proppen gaan vormen. Ook is het belangrijk dat je de rits van je slaapzak openlaat in de wasmachine.

Synthetische slaapzak op hoeveel graden wassen?

Op hoeveel graden je je slaapzak moet wassen, is natuurlijk ook een belangrijk detail. Wij raden je aan om je slaapzak op niet hoger dan 30 ℃ te wassen en een handwasprogramma te gebruiken. Zo weet je zeker dat het helemaal goed komt met je synthetische slaapzak in de was.

Donzen slaapzak wassen

Wanneer je een donzen slaapzak hebt, is het belangrijk om hier zorgvuldig mee om te gaan. Dons is een kwetsbaar en natuurlijk product waardoor je niet zomaar alle soorten wasmiddel kunt gebruiken. Wel is het belangrijk om je donzen slaapzak regelmatig te wassen. Na een weekje kamperen kan de slaapzak een beetje zijn volume verloren zijn. Met een wasbeurt kun je dat weer helemaal oplossen. Maak bij het wassen van je donzen slaapzak gebruik van een speciaal donswasmiddel. Dit kun je bij verschillende groothandels krijgen voor een lage prijs.

Donzen slaapzak op hoeveel graden wassen?

Bij een donzen slaapzak moet je ook weer een handwasprogramma gebruiken, dit keer op maximaal 40 ℃. Gebruik dus absoluut geen wasverzachter of bleekmiddel, hierdoor tast je de vulling van je donzen slaapzak aan.

Synthetische of donzen slaapzak drogen

Een synthetische slaapzak kun je het beste niet in de droger doen. Om de isolatie zo goed mogelijk te behouden, kun je het beste de slaapzak uithangen op een horizontale manier. Vermijd het om hem op te hangen bij een warmtebron zoals een kachel of een verwarming. Als je ervoor wilt zorgen dat de isolatie niet aangetast wordt, kun je hem regelmatig even opschudden. Dit zorgt ervoor dat de vulling weer wat luchtiger wordt.

Een donzen slaapzak drogen kan op dezelfde manier als een synthetische slaapzak drogen. Daarbij is het ook belangrijk om de slaapzak op te schudden zodat je klonten voorkomt. Maar als je dit nu te lang vindt duren, kan een donzen slaapzak ook in de droger. Wel is het belangrijk dat je droger op de koude blaasstand staat.

TIP: Een slimme truc is dan om tennisballen bij je donzen slaapzak in de trommel te doen. Deze tennisballen zorgen ervoor dat je donzen slaapzak luchtig en droog blijft.

Slaapzak wassen of stomen?

Het is ook een mogelijkheid om je slaapzak te stomen bij een stomerij. Let op, dit kan alleen voor donzen slaapzakken. De synthetische stof van andere slaapzakken kunnen niet goed tegen de hete stoom die ze in de stomerij gebruiken. Hier staan even de voor- en nadelen op een rijtje van het stomen van je slaapzak:

Voordelen van stomen

  • Je weet zeker dat het goed gebeurt door iemand met ervaring (soms zelfs een “niet goed? – geld terug” garantie)
  • Minder moeite
  • Altijd een klont-vrije donzen slaapzak terug

Nadelen van stomen

  • Je moet je donzen slaapzak wegbrengen en ophalen
  • Er hangt een prijskaartje aan

Opzoek naar een 4 seizoenen slaapzak? Bekijk dan deze BeeFree Slaapzak XL!

Wassen en stomen is dus allebei een goede optie. Wil je nu toch je eigen slaapzak wassen, dan hebben we hier nog wat allerlaatste tips voor je.

TIP 1: Lakenzak

Een lakenzak is eigenlijk een dunne slaapzak van een zachte stof als zijde of katoen die je in je slaapzak stopt. Zo’n lakenzak is een stuk makkelijk te wassen en je houdt je werkelijke slaapzak een stuk schoner. Er zijn veel kampeerders die niet meer zonder een lakenzak kunnen omdat het hen een gevoel van hygiëne geeft.

TIP 2: Hoe vaak was je je slaapzak?

Het hangt er natuurlijk van af hoe lang je op vakantie bent geweest en hoe vaak je per jaar op vakantie gaat, maar over het algemeen is het handig om je slaapzak te wassen als je er ongeveer twee weken in hebt geslapen. Hierbij maakt het niet uit of je een synthetische of een donzen slaapzak hebt. Zorg er wel voor dat je hem regelmatig lucht.

TIP 3: Opbergen van je slaapzak

Nadat je je slaapzak hebt gewassen en gedroogd, ga je hem natuurlijk opbergen. Misschien ben je van plan de zak voor de komende maanden niet te gebruiken. Als dit het geval is, kun je de slaapzak het beste op een donkere plek opbergen. Ook hoef je niet de hoes erom te laten zitten, zodat de vulling kan ademen en het isolatievermogen wordt behouden.

TIP 4: Moet je je nieuwe slaapzak eerst wassen?

In principe is het niet nodig om je nieuwe slaapzak meteen te wassen voor eerste gebruik. Er kan stijfsel zitten in de nieuwe stoffen van de slaapzak waarop je mogelijk een huidreactie zou kunnen krijgen. Dit kun je voorkomen door je slaapzak eerst wassen maar aangezien het niets ernstigs is, is het niet noodzakelijk. Voor baby’s en jonge kinderen wordt het wel aangeraden de slaapzak eerst te wassen, zij zijn vatbaarder voor die stoffen.

Gerelateerde artikelen

Ontdekken

Roadtrip door Europa maken? De ultieme gids

Een roadtrip door Europa is een avontuurlijke en spannende manier om het continent te...

De beste opvouwbare campingstoelen van 2023

Een opvouwbare campingstoel is de perfecte aanvulling op je kampeeruitrusting. Of je nu gaat...

De beste lichtgewicht voortent van 2023

Wanneer je met een camper of caravan op vakantie gaat, is het ontzettend fijn...

Beste e-reader voor op vakantie in 2023

Het laatste wat handig is om mee te nemen op lichtgewicht vakantie, is een...

Beste dagtent van 2023

Tijdens het kamperen heb je natuurlijk een overvloed aan ruimte om je heen om...

6x bijzonder overnachten in Nederland in 2023

Heb jij ooit weleens in een boomhut geslapen? Of wat dacht je van een...

Populaire cateogorieën