Hoe kan ik het beste mijn tent verwarmen? Hier moet je op letten!

Wil je graag het hele jaar door kunnen kamperen? Dan is het slim om je tent te verwarmen. In de winter (en op bepaalde plekken ook in de zomer) kunnen de temperaturen flink dalen. Wel wil je lekker kunnen slapen en daarom is het slim om te kijken naar een kachel voor in je tent. Het liefst zo licht mogelijk natuurlijk, zolang je maar de tent verwarmen kan.  

Tip 1: Isoleren om je tent te verwarmen

De eerste tip die we kunnen geven om je tent warm te houden is door goed te isoleren. Je zal voornamelijk de ondergrond van je tent moeten isoleren. Kou komt voornamelijk van de grond af en daarom is het belangrijk de grond goed te isoleren. Dit doe je door bijvoorbeeld meerdere lagen neer te leggen. 

Begin altijd met een grondzeil. Bovenop het grondzeil kan je bijvoorbeeld een lichtgewicht tapijt neerleggen, vervolgens helpt het ook nog is om bijvoorbeeld een paar handdoeken op de grond en onder je luchtbed te plaatsen.

Tip 2: Verschillende soorten campingkachels om jouw tent te verwarmen

Om je tent te verwarmen kan je gebruik maken van verschillende soorten kachels. Over het algemeen zijn er twee verschillende soorten kachels: een elektrische kachel en een gaskachel. Let goed op welke kachel je aanschaft, niet iedere kachel is geschikt voor iedere tent. Hieronder leggen we uit wat de verschillen zijn. 

Type tenten

Er zijn verschillende type tenten. Voordat je een kachel aanschaft om je tent te verwarmen is het slim om te kijken welk soort kachel geschikt is voor je tent. Hieronder een overzicht:

Type tentType kachelOpmerking
Kleine bijzettentje (voor spullen of op bijvoorbeeld een festival) ElektrischDoor de kleine ruimte is een elektrische verwarming voldoende.
Grote tent (meerdere personen)Elektrisch of gasHierbij ligt het eraan wat je wilt verwarmen. Als je een bijvoorbeeld een hoekje wil verwarmen is elektrisch voldoende. Het verwarmen van de gehele tent kan je beter met een gaskachel doen.
Wintertent of voortentGasGaskachels zorgen sneller voor warmte. Zeker in de winter is dit een aanrader. 

Tip 3: Zorg voor zo min mogelijk vocht in je tent!

Wanneer je natte spullen hebt is het verstandig om deze buiten te laten hangen (mits het niet vriest). Denk bijvoorbeeld aan handdoeken, badlakens, sokken of andere kledingstukken. Natte spullen zijn koud en kunnen juist tegenwerken bij het verwarmen van je tent. Het is daarnaast slim om altijd natte spullen en kleding goed uit te wringen zodat het sneller droogt en uiteindelijk minder zwaar is! 

Daarnaast is het slim om buiten je (voor)tent te koken. Dit zorgt er namelijk voor dat de lichtvoetigheid binnen je tent zo laag mogelijk blijven. Als mens zorgen wij er met onze adem ook voor dat de luchtvochtigheid hoger wordt, daarom is het juist wél slim om je tent te ventileren (ook als het koud is). 

Douche in de ochtend!

Wanneer je voor het slapen gaat douchen zijn je haren vaak nog vochtig. Wanneer je vervolgens gaat slapen zal de luchtvochtigheid hoger worden in je tent en vervolgens wordt het daardoor kouder. Douche daarom het liefst in de ochtend of een paar uur voor het slapen gaan!

Tip 4: Je tent verwarmen is lichtgewicht reizen!

Het verwarmen van je tent gaat een stuk makkelijker met een kleinere tent. Bekijk daarom goed wat voor tent je écht nodig hebt. Hoe kleiner de tent (en dus de hoeveelheid lucht), hoe lichter om mee te nemen en hoe sneller je deze warm krijgt. 

Gerelateerde artikelen

Ontdekken

Roadtrip door Europa maken? De ultieme gids

Een roadtrip door Europa is een avontuurlijke en spannende manier om het continent te...

De beste opvouwbare campingstoelen van 2023

Een opvouwbare campingstoel is de perfecte aanvulling op je kampeeruitrusting. Of je nu gaat...

De beste lichtgewicht voortent van 2023

Wanneer je met een camper of caravan op vakantie gaat, is het ontzettend fijn...

Beste e-reader voor op vakantie in 2023

Het laatste wat handig is om mee te nemen op lichtgewicht vakantie, is een...

Beste dagtent van 2023

Tijdens het kamperen heb je natuurlijk een overvloed aan ruimte om je heen om...

6x bijzonder overnachten in Nederland in 2023

Heb jij ooit weleens in een boomhut geslapen? Of wat dacht je van een...

Populaire cateogorieën