Het klinkt bijna onmogelijk, kamperen zonder stroom. Toch is het een leuke uitdaging, goed voor het milieu en kostenbesparend!
Het is misschien even wennen: niet gelijk de waterkoker aan of het koffiezetapparaat laten pruttelen. Ook je telefoon opladen wordt erg lastig. En wat denk je van het licht ‘s avonds, dat gaat ook niet meer aan met één druk op de knop!
Of het je eigen keuze was of niet, je gaat voor een bepaalde tijd back-to-basic en dan zijn handige tips altijd welkom! Zo hoef je dat verse kopje koffie in de ochtend niet te missen. Misschien ga je zelfs de fun ervan inzien en wil je de volgende tocht ook weer kamperen zonder stroom!
Koken zonder elektriciteit
Er zijn verschillende manieren om toch zelf lekker te koken zonder elektriciteit. Hiervoor zijn de volgende producten als vervanging geschikt (we hebben direct een lijstje met handige producten bij Bever.nl of Bol.com geselecteerd):
Gasfles & camping gasstel
Gas in plaats van elektriciteit is een prima vervanger. Misschien als je met de camper of caravan gaat, zit daar al een mini gasfornuis ingebouwd. Het enige wat dan nog nodig is, dat is een gasfles. Wanneer de tent wordt gebruikt, is het praktisch om zelf een campinggasstelletje mee te nemen. Deze kan variëren van één tot meerdere pitten om een pan op te zetten. Nu kan je toch die overheerlijke spaghetti koken!
Voor de echte kok(in)!
Op een skottelbraai die op een gasfles werkt is het uiteraard ook mogelijk om lekkere maaltijden te maken. Wanneer je het heerlijk vindt om veelzijdig te koken, kies dan een skottelbraai. Een skottelbraai is namelijk gemakkelijk om te toveren in verschillende pannen, zodat hij verschillende functies heeft. Zo kun je bakken, koken, wokken en grillen. Alleen de pannen en een gasfles zijn redelijk zwaar, wat niet zo handig meenemen is. In dat opzicht is kamperen zonder stroom wel wat zwaarder sjouwen.
Kan het ook lichter?
Koken met lichter materiaal tijdens het kamperen zonder stroom kan ook absoluut! Spaghetti in een pannetje boven een kampvuur smaakt precies hetzelfde ;). Het makkelijkste om vuur te maken, is met aanmaakblokjes. Deze zijn vrijwel in alle supermarkten te vinden, maar je kan ze ook snel online bestellen. Op Bever.nl hebben ze voor weinig geld veel aanmaakblokjes, zodat je daar de hele vakantie mee kan doen.
Koken met lichter materiaal tijdens het kamperen zonder stroom kan ook absoluut! Spaghetti in een pannetje boven een kampvuur smaakt precies hetzelfde ;). Het makkelijkste om vuur te maken, is met aanmaakblokjes. Deze zijn vrijwel in alle supermarkten te vinden, maar je kan ze ook snel online bestellen. Op Bever.nl hebben ze voor weinig geld veel aanmaakblokjes, zodat je daar de hele vakantie mee kan doen. Nu is de truc om een pan boven het vuur te houden. Er bestaan koekenpannen met een extra lange steel of wanneer je handsfree wil koken, kies dan een hongaarse driepoot. Zo hangt de pan boven het kampvuur. Een complete set daarvan kan je bijvoorbeeld vinden op Bol.com.
Koken zonder elektriciteit gaat eigenlijk prima, als je maar de juiste spullen ervoor aanschaft.
Milieubewust kamperen zonder stroom
Huishoudens verbruiken voor het grootste deel fossiele brandstoffen om stroom te krijgen. Denk hierbij aan kolen, olie en gas die worden verbrandt in fabrieken. Bij die verbranding komt energie vrij, jouw stroom voor een lampje bijvoorbeeld, en er ontstaat een grote massa aan CO2. En dat is slecht voor het milieu.
Wanneer je dus kampeert zonder stroom, is er geen massale verbranding en ben je milieubewust bezig. Zo help je Moeder Natuur een handje mee.
Bovendien kan je ook zelf groene stroom opwekken. Een solar powerbank werkt op zonne-energie. Hiermee kan een mobiele telefoon mee worden opgeladen. Niet slecht voor het milieu en je krijgt gratis stroom!
Eten & drinken bewaren zonder stroom
Nu heb je toch een smakelijke maaltijd gekookt, maar het duurt misschien nog even voordat de gasten komen die uitgenodigd zijn. Hoe houd je dan de maaltijd warm als je kampeert zonder stroom? Of hoe houd je eten en drinken koel?
Verschillende producten kan je hier voor aanschaffen:
- Thermobox (bekijk hier alle koelboxen bij Bever.nl)
- Thermosfles (bekijk hier alle thermoflessen op Bol.com)
- Thermische lunchbox/food jar
- Koeltas
- Koelelementen
In alle producten kan je koud én warm eten bewaren door de isolerende laag die erin is gemaakt. Hoe kleiner de loze ruimte in de tas of box, hoe beter het eten koud of warm blijft.
Stay cool!
Eten en drinken koel houden kan ook op een manier waarop je wat geld bespaard. Een veelgebruikte manier is een gat graven in de grond en daar een emmer, voorzien van een deksel, in te plaatsen. Doordat de grond een paar graden kouder is dan de lucht, lukt het om eten en drinken koel houden. Misschien is er in de buurt van waar de kampeerplaats is een stromend riviertje. Deze zijn altijd lekker fris dus is dit ook een handige plek om eten koel te bewaren. Een afgesloten emmer is ook handig en/of een stuk touw om het vast te maken.
Verlichting zonder stroom
Dat lichtknopje werkt dus nu niet meer. Wat nu? Geen paniek, er zijn makkelijke oplossingen voor verlichting zonder stroomtoevoer.
Batterijen
Batterijen zijn klein en daardoor makkelijk om mee te nemen. Handige producten hiervoor zijn:
- Knijpkat: Om uit je tentje de wc te vinden in het donker.
- LED binnenverlichting: Voor in de caravan.
- Kampeerlicht: Meestal met verschillende standen om een boek te kunnen lezen, maar ook voor een gezellig sfeerlichtje.
- Verlichtingssnoer: Ook dit is ideaal om een gezellige sfeer te scheppen wanneer je ‘s avonds in de buitenlucht zit of gezellig in de tent.
- (dimbare) Hoofdlamp: Handig tijdens het lezen of de nachtelijke avondwandeling.
Vuur in de natuur
Geen batterijen meegenomen? Dan nog zal jij niet zonder verlichting zitten deze kampeertijd. Wat dacht je van een fakkel, olie- gaslamp of een gezellig kampvuur! Een goed alternatief voor verlichting zonder stroom! Hiervan krijg jij misschien wel de echte kampeerkriebels.
Voordelen hiervan zijn:
- Minder insecten in de buurt
- Naast licht ook warmte
- Geen zware spullen om mee te slepen (bij gebruik van een kampvuur)
Enkele nadelen:
- Het kost wat meer moeite dan batterijen
- Kleren gaan wel wat naar rook stinken (bij gebruik van een kampvuur)
Begint het al te kriebelen om de kampeerspullen in te pakken? Een goede voorbereiding is het halve werk en dat blijkt ook zeker bij kamperen zonder stroom. Met wat kleine aanpassingen hoef je de 21-eeuwse gemakken niet te missen. Eitje toch, kamperen zonder stroom?